'Johan zou voor vertraging zorgen'

Commissaris Paul Römer zegt dat Louis van Gaal in het belang van Ajax wordt aangesteld. „Als Johan er voor Ajax zit moet hij dit het beste besluit te vinden.”

2011-07-25 Nieuwe RVC Ajax P,Romer,S ten Have,M Olfers,E Davids en niet op foto J Cruijff
2011-07-25 Nieuwe RVC Ajax P,Romer,S ten Have,M Olfers,E Davids en niet op foto J Cruijff Photo Ajax Louis van de Vuurst

Johan Cruijff is bewust niet geïnformeerd over het plan Louis van Gaal binnen te halen als algemeen directeur. Dat wil Ajax-commissaris Paul Römer best erkennen.

De directeur van de publieke omroep NTR (NPS, Teleac en RVU) en voormalig televisieproducent is net als zijn medecommissarissen Steven ten Have, Edgar Davids en Marjan Olfers verheugd met de aanstelling van een nieuwe directie. En ook een beetje blij dat hij voor even niet op zijn tong hoeft te bijten. „We hebben altijd gezegd pas naar buiten te zullen treden als we iets te melden hebben.” Gisteren traden de vier commissarissen vol in de publiciteit, na hun verrassende benoeming van Louis van Gaal. Cruijff, de vijfde commissaris. heeft het nakijken.

Heeft Cruijff geweten dat Van Gaal in beeld was?

Paul Römer: „Nee.”

Had hij dat voor de vergadering van de raad van commissarissen gistermiddag kunnen weten?

„Nee, wij hebben hem er niet in gekend omdat het vertragingen zou opleveren. Er moest snel iets gebeuren. Er zou tijdens de vergadering voldoende ruimte zijn om over de voorgenomen benoeming te discussiëren.”

Had Cruijff kunnen weten dat de aanstelling van een nieuwe directie gisteren op de agenda stond?

„De benoeming van de directie was altijd een agendapunt. Dus ja.”

Is hij tijdig op de hoogte gesteld van de vergadering zodat hij er fysiek bij aanwezig kon zijn?

„Daar gaat het niet om. Bij eerdere vergadering was hij vaak telefonisch aanwezig. Het is niet waar dat wij hem gisteren bewust pas om elf uur ‘s ochtends op de hoogte hebben gebracht. We zijn vanaf zondag bezig geweest met hem in contact te komen om hem op de vergadering te attenderen. Dat is bij Johan niet altijd gemakkelijk, hebben wij gemerkt.”

Had zijn aanwezigheid verschil gemaakt?

„Ja.”

Hoe dan?

„Dan had het een 5-0 beslissing kunnen zijn.”

Maar serieus.

„Dat is serieus. Er zijn heel goede argumenten om deze directie te benoemen in het belang van Ajax. Deze directie kan zorgen voor een sfeer van rust waarin het eerste elftal kan gedijen. Dan kan het niet anders dan dat je instemt met deze benoeming. Als Johan er oprecht voor Ajax zit kan hij niet anders dan dit het beste besluit vinden. Ik had wel een poging willen wagen hem daarvan te overtuigen.”

Hoe heeft het tot deze actie kunnen komen?

„Toen vorige week opnieuw bleek dat Johan blijft vasthouden aan Tscheu La Ling als technisch directeur, werd voor ons duidelijk dat hij geen geschikte kandidaat kon leveren. Dat was na vier maanden, waarin hij ook nog op de valreep de benoeming van Van Basten dwarsboomde. Intussen zijn wij gewaarschuwd door de ondernemingsraad dat het zo niet langer kon doorgaan. Op De Toekomst loopt het, laat ik zeggen, niet soepel. Toen hebben wij plan B uit de kast gehaald. Edgar Davids heeft vorige week contact met Van Gaal gelegd.”

Maakt u zich zorgen over de juridische houdbaarheid van deze voordracht?

„Natuurlijk hebben wij een zorgvuldig traject bewandeld. We hebben ons laten informeren door specialisten. Deze benoeming is niet alleen inhoudelijk te verdedigen, ook juridisch valt het binnen de gestelde voorwaarden. Ik snap dat er veel aandacht naar uit gaat. Maar dit moet niet gaan over juridische haarkloverij.”

Het lijkt er op dat een medecommissaris bewust gepasseerd is. Dat kan toch niet voor goed bestuur doorgaan?

„Wij zijn niet de overheid, het gaat bij Ajax niet altijd volgens de procedures. Ik denk dat het inbrengen van een afgewezen kandidaat voor het technisch directeurschap bij een vergadering van de raad van commissarissen ook niet volgens de procedures is [Cruijff nam Ling in september mee naar een vergadering van de commissarissen, die toen werd afgeblazen]. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat wij nu tegen de regels in gehandeld hebben. Maar dit was geen meesterzet om Cruijff eruit te werken. Als Johan nadenkt en ziet dat het een goed besluit is, dan is hij welkom. Wij zijn niet bezig tegen Cruijff. Het is nooit een voor- of tegendiscussie geweest. ”

Hoe is het bij Ajax betrokken te zijn?

„Je moet over een dikke huid beschikken. Vooral onze president-commissaris Ten Have heeft veel te verduren. Op hem zijn pogingen tot karaktermoord gepleegd. De meest belachelijke connotaties zijn de revue gepasseerd. En Olfers is ‘kakmadam met hoge hakjes’ genoemd [door Johan Derksen van het voetbaltijdschrift VI]. Dan denk ik: is dat sportjournalistiek? Dat is zo ver beneden alle peil.”

    • Bart Hinke