Internationaal atoomagentschap wil inspectieteam naar Iran

Het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) zegt dat het tijd is dat Iran uitleg geeft over het kernprogramma. Hoofd van het agentschap Yukiya Amano liet tijdens een persconferentie in Wenen weten bezorgd te zijn over de situatie.

Amano vertelde tijdens de conferentie dat hij het als zijn taak ziet om de wereld over de vermoedelijke praktijken in te lichten voordat “de verspreiding van kernwapens daadwerkelijk plaatsvindt”. Daarnaast zei hij dat een aantal grootmachten bezig is de druk op het land op te voeren. Het hoofd van het atoomagentschap wil onder meer een inspectieteam naar Iran sturen.

Bronnen bij het IAEA zeiden begin deze maand over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat Iran computermodellen van een kernkop heeft ontwikkeld. Het IAEA verdenkt Iran ervan geheime experimenten uit te voeren met als doel nucleaire wapens te ontwikkelen. Sommige geheime activiteiten van Iran hebben volgens het agentschap weliswaar vreedzame toepassingen, maar zijn andere “specifiek voor kernwapens”.

Volgens de EU en de Verenigde Staten geeft het rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) aanleiding tot het instellen van nieuwe sancties tegen Iran. Rusland is het daar niet mee eens, omdat die kunnen worden geïnterpreteerd als een middel om een machtswisseling te bewerkstelligen. China sloot zich bij Rusland aan. Die zegt dat nieuwe sancties tegen Iran geen “fundamentele” oplossing zijn.

    • Dirk Wijnand de Jong