internationaal

Egon Schiele

Het Leopold Museum in Wenen toont t/m 30 januari werk van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele (1890-1918) in de tentoonstelling Melancholie & Provocatie. Een gevoel van melancholie en droefenis doemt op in Schieles schilderijen. Naakten in felle kleuren en provocerende houding prikkelden de Weense gevoeligheden. Nu worden ze beschouwd als meesterwerken van het expressionisme. Schieles schilderijen worden getoond in combinatie met recent werk, dansuitvoeringen en performances.

www.leopoldmuseum.org

Julian Schnabel

Laatste kans: in het Museum Correr in Venetië zijn nog t/m 27 november 40 werken te zien die schilder, beeldhouwer en filmer Julian Schnabel in de afgelopen 40 jaar maakte. Onder de titel Permanently Becoming. Julian Schnabel and The Architecture of Seeing toont het museum schilderijen, foto’s en abstract werk.

http://www.museiciviciveneziani.it

Jannis Kounellis

Het Museum Kurhaus Kleef toont als eerste museum in Duitsland een nieuwe groep werken van schilder en beeldhouwer Jannis Kounellis. Het zijn grote schilderijen met teer op doek. Het is de eerste museale solotentoonstelling van deze belangrijke vertegenwoordiger van de arte povera in Noordrijn-Westfalen sinds 1997. Curator van de tentoonstelling is Rudi Fuchs. Tot en met 29 januari.

www.museumkurhaus.de

Brancusi - Serra

In het Guggenheim Museum Bilbao in Spanje is werk te zien van twee belangrijke beeldhouwers. Beelden van Richard Serra wordt geplaatst tegenover het werk van Constantin Brancusi. De cortenstaal objecten van Serra zijn zwaar, donker en hoekig. Terwijl het werk van Brancusi juist licht en helder is en vaak zachte rondingen heeft. Tegenover elkaar werkt het versterkend. Tot en met 15 april.

www.guggenheim-bilbao.es

Marcel van Eeden

Dit weekend opent in museum Mathildenhöhe in Darmstadt de grootste overzichtstentoonstelling van Marcel van Eeden tot nu toe. De expositie is een totaalinstallatie met dertien tekeningenseries, sculpturen, films en de recentelijk gemaakte videogame gebaseerd op de Sollmann-tekeningenserie. Tot en met 29 februari.

www.mathildenhoehe.info

New art from Germany

Saatchi Gallery in Londen bestaat dit jaar 25 jaar en viert dit met een eerbetoon aan Duitse kunst. Vanaf 18 november is nieuw werk te zien van 25 Duitse kunstenaars, onder wie: Gert & Uwe Tobias, Thomas Zipp, Georg Herold, Ida Ekblad, Zhivago Duncan.

T/m 30 april in Saatchi Gallery. www.saatchi-gallery.co.uk

Dear

Op 20 november opent er een nieuwe groepstentoonstelling bij Verbeke Foundation in Westakker in België. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Michiel van Overbeek, Timothy Segers, Frank Borst, Egied Simons, Ivan Henriques, Ronald De Winter, Cécile Colle}{Ralf Nuhn. Tot 20 mei 2012. Curators: Geert Verbeke en Simon Delobel. Tijdens de tentoonstelling zullen bijzondere vormen van Liquid Files te zien zijn in de toiletgroepen.

www.verbekefoundation.be