Waar ter wereld zit de innovatie? En doet Nederland nog mee?

Waar moet je zijn voor de meest innovatieve bedrijven en wat doen ze? Thomson Reuters maakte de ‘Top 100 Global Innovators’ en vier Nederlandse bedrijven verdienden een notering.

Daarmee doet Nederland het net zo goed als Duitsland en Zuid-Korea. De Nederlandse noteringen zijn ASML, Unilever, Shell en Philips. De Verenigde Staten domineren de top met veertig bedrijven. Japan volgt met 27 en Frankrijk eindigt op de derde plaats met 11 noteringen.

Geen China in de lijst

Opmerkelijk is dat China niet meedoet in de top. Geen enkel Chinees bedrijf wist zich te kwalificeren. Dat onderstreept volgens het rapport nog maar eens “dat hoewel China leidend is in het aantal patentaanvragen, kwantiteit niet gelijk staat aan invloed en kwaliteit”.

Het Britse weekblad The Economist maakte twee diagrammen op basis van de Top 100:

Waar wordt het meeste geïnnoveerd?

De meest innovatieve industrieën zijn die van halfgeleiders en elektronische onderdelen. Om te voorkomen dat bedrijven met de meeste patentaanvragen de lijst domineren, tellen ook de daadwerkelijke toewijzingen, hoe vaak het patent wordt geciteerd en de innovatieve waarde van het patent mee.

Nederland raakt toppositie als kennisland kwijt

Nederland is een kenniseconomie die wereldwijd meedraait in de top. Maar in het VPRO-programma Tegenlicht vrezen betrokkenen dat Nederland zijn toppositie zal verliezen door het beleid van het kabinet-Rutte. Hieronder de promo en hier de volledige aflevering.

http://youtu.be/-BVZ_HIj5rg

    • Marije Willems