'In de klanken van Bon Iver proef je de herfst'

Hanna Verboom (28) is vanaf zondag te zien in het stuk De eetclub, naar het boek van Saskia Noort.

Boek

De eeuwige bron

„Dit boek, van Ayn Rand, is het beste boek aller tijden. Ik las het tijdens opnames in Panama, en hoewel het een dikke pil is, had ik het in vier dagen uit. Ik vind Rand geniaal. De eeuwige bron is een maatschappijkritisch boek, en tegelijk heel psychologisch: Rands personages zijn heel knap gelaagd. Het gaat over de tegenstelling tussen twee mannen, beide architect. De een doet alles vanuit een innerlijke noodzaak en de ander doet dingen alleen maar omdat ze van hem worden verwacht. Dicht bij jezelf blijven, of aan andermans verwachtingen voldoen, dat zijn herkenbare dilemma’s. Tegelijk is het een kritiek op het kapitalisme; nu natuurlijk weer heel actueel.”

Muziek

Bon Iver, Ben Howard

„Ik ben gek op de muziek van Bon Iver, met name het nummer Skinny Love van zijn debuutalbum For Emma, forever ago. Het is prachtige, melancholieke muziek, ideaal voor dit jaargetijde. In zijn klanken proef je de herfst. Zijn concerten schijnen hypnotiserend te zijn.

„Ietsje minder vernieuwend, maar ook heel erg mooi, vind ik de muziek van Ben Howard. Ontspannen, akoestische muziek, met ook een zweempje melancholie. Hij treedt aanstaande maandag op in De Duif in Amsterdam. Daar ben ik bij.”

Film

Drive

„Een briljante film, ik ben er nog steeds mee bezig. De jonge regisseur, Nicolas Winding Refn, introduceert eigenlijk een compleet nieuwe manier van film maken. Op een heel zoete manier wordt een superheftig verhaal verteld. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van clichés, maar zo goed gedaan en zo goed geacteerd dat het je toch grijpt. Een simpel verhaal kan heel sterk zijn als je er helemaal voor gaat. Deze film is echt een belevenis.”