Het blijft een remake

scene uit de film The Thing (2011) FOTO: UPI
scene uit de film The Thing (2011) FOTO: UPI

The Thing

Regie: Matthijs van Heijningen jr. ***

Het oeroude buitenaardse monster dat in The Thing wordt opgegraven komt plotseling tot leven en begint zich op gruwelijke wijze te voeden met mensen. Hij repliceert de menselijke bloedcel en is daardoor in staat de gedaante van een mens aan te nemen. Hij wordt een imitatie die niet van echt te onderscheiden is. En zo reikt de prequel van John Carpenters horrorfilm The Thing (1982) – op zijn beurt weer gebaseerd op The Thing from Another World (1951) – zelf het kritische geschut aan waarmee je de film kunt aanpakken. De debuutfilm van Matthijs van Heijningen jr., de zoon van de bekende filmproducent, doet zich voor als een prequel, maar is stiekem een imitatie van Carpenters film. Een remake/replica die verkocht wordt als iets anders, horrorfans zullen zich een beetje bekocht voelen. Hoewel Van Heijningens film zich niet kan meten met de karakterontwikkeling in Carpenters The Thing, maakt hij zich niet te schande. De film ziet er goed uit, de spanningsopbouw is in orde en het is een sterke zet om veel door de ogen van een buitenstaander te laten zien, de paleontoloog Dr. Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead).

André Waardenburg

    • André Waardenburg