Griekse politie vuurt traangas af op betogers

Demonstrators clash with riot police in Athens on November 17, 2011. Tens of thousands of Greeks took to the streets today to protest against austerity measures demanded by the new unity government, clashing briefly with police who responded with tear gas. Police said 27,000 people in Athens and 15,000 in the second city of Thessalonika joined demonstrations marking a 1973 student uprising seen as a key moment in the restoration of democracy in Greece nearly four decades ago. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Demonstrators clash with riot police in Athens on November 17, 2011. Tens of thousands of Greeks took to the streets today to protest against austerity measures demanded by the new unity government, clashing briefly with police who responded with tear gas. Police said 27,000 people in Athens and 15,000 in the second city of Thessalonika joined demonstrations marking a 1973 student uprising seen as a key moment in the restoration of democracy in Greece nearly four decades ago. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Betogers botsen met de oproerpolitie in Athene. Foto AFP / Aris Messinis

In Griekenland zijn betogers gebotst met de politie voor de deur van het Griekse parlement en de Amerikaanse ambassade. De politie vuurde traangas en granaten af om de menigte uiteen te drijven.

Duizenden Grieken marcheerden door de straten van Athene uit protest tegen de Griekse bezuinigingen en omwille van een jaarlijkse herdenking van een bloedige studentenopstand in de jaren zeventig.

Ongeveer 78 mensen zijn opgepakt voor verhoor. Elf mensen zijn gearresteerd. De politie meldde ook dat vier politieagenten gewond zijn geraakt. Een jonge demonstrant werd naar verluidt in het ziekenhuis opgenomen na het verwonden van beide benen in een poging om de politie te ontlopen.

Volgens schattingen van de politie namen zo’n 28.000 mensen deel aan de mars. Daarmee is het een van de grootste ’17 november protesten’ in jaren. Zevenduizend agenten waren ingezet om toezicht te houden op de menigte.

    • Marije Willems