Griekenland overlegt met obligatiehouders

Caption: A Greek one Euro coin is squeezed by the teeth of a pair of grips in this photo illustration taken in Athens, October 20, 2011. A national unity government aiming to save Greece from bankruptcy is set to win a parliamentary vote of confidence on November 16, 2011, but the leader of the conservative faction gave only qualified support. Photo illustration taken October 20, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis/Files (GREECE - Tages: - Tags: BUSINESS POLITICS)
Caption: A Greek one Euro coin is squeezed by the teeth of a pair of grips in this photo illustration taken in Athens, October 20, 2011. A national unity government aiming to save Greece from bankruptcy is set to win a parliamentary vote of confidence on November 16, 2011, but the leader of the conservative faction gave only qualified support. Photo illustration taken October 20, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis/Files (GREECE - Tages: - Tags: BUSINESS POLITICS) Een Griekse euro platgedrukt door een waterpomptang. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Het Griekse ministerie van Financiën is begonnen met besprekingen met het Institute of International Finance, die private obligatiehouders vertegenwoordigt, over een zogenoemde ‘bond swap’ om de staatsschuld met honderd miljard euro te verlagen.

Dat meldt persbureau Reuters. Bij een ‘bond swap’ wordt tegelijkertijd obligaties verkocht en gekocht om bijvoorbeeld looptijden op de schuldenpapieren te verlengen. Volgens de minister van Financiën Evangelos Venizelos is dit bedoeld om de Griekse schuld te herstructuren met de “breedst mogelijke steun te verkrijgen van de obligatiehouders”.

Het overleg maakt deel uit van de benodigde bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren om aanspraak te maken op Europese noodsteun om de enorme staatsschuld te bedwingen. Gisteren kreeg het nieuwe kabinet van premier Lucas Papademos het vertrouwen van het Griekse parlement om deze hervormingen te gaan implementeren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis