FNV heeft onderzoeksbureau

De FNV heeft een eigen wetenschappelijk bureau opgericht, De Burcht. Het staat onder leiding van bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer (UvA) en zal zich vooral richten op strategisch onderzoek naar arbeidsvraagstukken. Dat heeft de vakcentrale gisteren officieel bekend gemaakt.

De Burcht is gehuisvest in het gelijknamige, gerestaureerde vakbondsmuseum aan de Henri Polaklaan in Amsterdam. De opzet is kleinschalig: het bureau heeft een budget van ongeveer een ton van de FNV en werkt verder met projectsubsidies. Wetenschappelijk directeur De Beer hoopt universitair medewerkers en studenten in te kunnen huren.

De Beer: „Het gaat om vooral lange termijnonderzoek over grote thema’s waar vakbonden in de praktijk niet aan toe komen. Denk aan thema’s als vergrijzing, globalisering en immigratie.” Het eerste onderzoek dat De Burcht volgende maand uitbrengt, gaat over de kosten en baten van flexibilisering van de arbeidsmarkt.