Ex-premier Oekraïne blijft in cel

Zo schakelt President Janoekovitsj oppositieleider Joelia Timosjenko uit voor de verkiezingen.

Liggend op haar brits in de gevangenis wordt de Oekraïense ex- premier en oppositieleider Joelia Timosjenko dezer dagen ondervraagd over een aantal nieuwe strafzaken voor vergrijpen die ze zestien jaar geleden zou hebben begaan. Volgens haar dochter Jevgenia Carr is ze er slecht aan toe en kan ze al sinds 4 november wegens rugproblemen niet meer overeind komen.

Het britsverhoor doet vermoeden dat het de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj menens is met zijn plannen om Timosjenko definitief uit te schakelen als oppositieleider in de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Dat vermoeden werd bevestigd toen dinsdag het Oekraïense parlement weigerde een wetswijziging aan te nemen die machtsmisbruik door politici niet meer strafbaar stelt.

Met die wetswijziging had Timosjenko, die in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens misbruik van haar functie bij het afsluiten van een gascontract met Rusland in 2009, vrij kunnen komen. President Janoekovitsj hoefde haar alleen nog maar amnestie te verlenen. Maar in plaats daarvan zei hij dat het niet aan de regering lag om zich met een rechtszaak te bemoeien. Ongeloofwaardig, want rechtbanken in Oekraïne zijn net als in Rusland instrumenten van de politiek.

De Verenigde Staten en de EU hebben vanaf het begin scherpe kritiek geleverd op het „politiek gemotiveerde” proces tegen Timosjenko. (NRC)