Europese beurzen eindigen in de min

Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange November 17, 2011. REUTERS/Remote/Kirill Iordansky (GERMANY - Tags: BUSINESS) Handelaren in op de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Kirill Iordansky

De Europese aandelenmarkten zijn vandaag met verliezen gesloten, mede door de moeizame veiling van Spaanse staatsobligaties.

In Amsterdam sloot de beursdag op 290,21 punten, een verlies van 1,5 procent. De Midkap leverde 1,9 procent in, de Smallcap 2,2 procent. Op de markten in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië was eenzelfde ontwikkeling zichtbaar. Daar werden verliezen genoteerd tussen de 1,1 procent en 1,8 procent.

De rente op vandaag geveilde Spaanse staatsobligaties voor de duur van tien jaar, ter waarde van 3,56 miljard euro, steeg tot ongekende hoogte. Die haalde bijna de zeven procent, wat sinds sinds 1997 niet meer is voorgevallen. Een dergelijk niveau is op de lange termijn zeer schadelijk voor het land.

    • Dirk Wijnand de Jong