Espresso met de oom van Bashar al-Assad

De oom van de Syrische president Bashar al-Assad heeft zich tegen zijn neef gekeerd. ‘Hij doet het gewoon niet goed, hij is te soft,’ zegt Rifaat al-Assad.

Beeltenis van Assad tijdens pro-regime demonstraties in Damascus. foto Reuters / Khaled al-Hariri

Neef

De oom van de Syrische president Bashar al-Assad heeft zich tegen zijn neef gekeerd. ‘Hij doet het gewoon niet goed, hij is te soft,’ zegt Rifaat al-Assad. ‘Dit was mij in ieder geval nooit overkomen.’ Hij vertelt met weemoed over de tijd dat hij vice-president en militair leider van Syrië was. ‘Samen met de vader van Bashar bestuurde ik het land met harde hand,’ zegt hij. ‘Dat waren nog eens dagen! We waren verantwoordelijk voor een van de donkerste periodes in het moderne Midden-Oosten. Wie herinnert zich niet Hama 1982?’ Wat ziet hij als hij terugdenkt aan dit jaar? ‘Bloed, lijken, ledematen, her en der een gebit op straat,’ zegt Rifaat al-Assad. ‘Maar bovenal eensgezindheid. Een saamhorig Syrië.’

Dinsdagnacht hebben overgelopen Syrische soldaten een grote militaire basis nabij Damascus aangevallen. ‘Ik denk dat de vader van Bashar zich omdraait in zijn graf,’ zegt de oom van de Syrische president. Klopt het dat hij heeft gezegd dat het volk nog wel een keer een al-Assad aan het roer wil? De broer van de vorige president knikt enthousiast. ‘Volgens mij ben ik de aangewezen persoon,’ zegt hij. ‘Ik ken in ieder geval geen andere al-Assad die geschikter zou kunnen zijn.’ Was er niet nog een achterneef? ‘Jawel,’ zegt Rifaat al-Assad. ‘Hij is heel leuk en kan verdomd goed schieten, maar hij is pas twaalf.’

    • Ernest van der Kwast