Een dark horse in het voetbal, maar een echte Ajax-fan

Rust, reinheid en regelmaat zou de missie van de raad van commissarissen van Ajax moeten zijn. Dat vindt voorzitter Steven ten Have. De titel ‘Ajacied’ moet hij nog verdienen, zegt hijzelf.

Bij zijn benoeming als voorzitter van de raad van commissarissen durfde Steven ten Have zich nog geen Ajacied te noemen. „Die titel moet ik nog verdienen. Ik ben wel met hart en ziel supporter van Ajax”, zei de organisatieadviseur.

Gevraagd naar een ‘echte Ajacied’ noemde hij direct Johan Cruijff. Ook Cruijff trad afgelopen zomer toe tot de raad van commissarissen. „Ik vind het bijzonder en heel belangrijk dat hij in de nieuwe raad zitting wil nemen”, zei Ten Have. Hij typeerde Cruijff als „oorspronkelijk denker [...] Johan kan ook de expertise van anderen onderkennen en neemt zijn verantwoordelijkheid.”

De benoeming van bedrijfsstrateeg Steven ten Have als opvolger van Uri Coronel kwam als een verassing. Hij is voor het Nederlandse bedrijfsleven geen onbekende, maar binnen Ajax was hij een dark horse. Hoewel een ras-Utrechter is Steven ten Have een „echte Ajax-fan”, weet Keje Molenaar, lid van de commissie die voor Ajax de nieuwe raad van commissarissen rekruteerde. Het was een van de eerste vragen tijdens de selectieprocedure.

Steven ten Have (1967) studeerde rechten en psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Vervolgens haalde hij zijn doctoraal bedrijfskunde aan de Universiteit Nijenrode. De verzameling van studies leverde hem de geuzennaam ‘de Willie Wortel van de Arena’ (dixit Johan Derksen) op. De hoofdredacteur van Voetbal International signaleert dat Ten Have „in allerlei richtingen is afgestudeerd, maar hij begrijpt blijkbaar niets van de wondere wereld van het topvoetbal”. Derksen maakte deze opmerking nadat de raad van commissarissen, uitgezonderd Johan Cruijff, oud Ajax-voetballer Tscheu la Ling weigerde te benoemen als algemeen directeur van Ajax.

Na afronding van deze studies trad Ten Have in dienst bij Berenschot, waar hij heeft gewerkt als adviseur, manager en statutair bestuurder. In 2004 was hij, samen met zijn jongere broer Wouter, oprichter van Ten Have Change Management. Als organisatieadviseur adviseert hij middelgrote en grote ondernemingen over organisatieverandering, en strategie. Ten Have is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Twente op een proefschrift over strategische veranderingen bij grote ondernemingen zoals Nokia. Hij is als hoogleraar Strategie & Verandering verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als toezichthouder is hij onder andere voorzitter van de raad van commissarissen van CITO en commissaris bij ABN Amro.

De commissarissen moeten „een bijdrage leveren aan wat ik noem rust, reinheid en regelmaat”, zei Ten Have in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. „Zonder rust kun je niet presteren. Reinheid betekent dat mensen binnen een organisatie weten waar ze aan toe zijn, wat wel en wat niet kan. En regelmaat kun je brengen door te laten weten wanneer ze van gedachten moeten wisselen over de prestaties.”

    • Cees Banning