Drankadvies voor Spinvis' geruïneerde personages

None

CD

Tot Ziens, Justine Keller

Spinvis

19/11 Crossing Border, Den Haag; 22/11 Tivoli, Utrecht. ****

Het is verleidelijk om in het geval van Spinvis vooral te letten op de teksten, omdat ze goed verstaanbaar zijn en frapperen met hun alledaagse poëzie (‘Gooi een steen naar de dag’). Maar uitzonderlijk verleidelijk aan de muziek van Erik de Jong, alias Spinvis, zijn, ook op de nieuwe derde cd Tot Ziens, Justine Keller, vooral de melodieën. Die lijken kriebelig, maar ontvouwen zich trefzeker tot bonafide popsongs. Ze zijn uitbundig, in het vrolijke ‘Heel Goed Nieuws’ en ‘Club Insomnia’, of sluimerend in mineur. De door Spinvis weer in zijn eentje gespeelde instrumentaties (afgezien van de strijkers) klinken vertrouwd, al duikt er nu een enkele saz (Turkse gitaar) of hijgende technobeat (in ‘Club Insomnia’) op. Prachtig is de ontwikkeling binnen ‘Oostende’: van rudimentaire gitaarsong tot twinkelende symfonie.

Tot Ziens, Justine Keller vertelt het verhaal van een gedoemde liefde, waar nogal wat drank bij komt kijken. Spinvis’ gesjochten personages krijgen hier een welgemeend advies: ‘Begin de dag met tequila/ dan is het randje er een beetje af’.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho