diversen

Feest in Boerhaave

Copernicus zette de wereld op zijn kop met zijn boek over een planetenmodel met de zon als middelpunt. In Leiden is het gerestaureerde planetenmodel van Museum Boerhaave, de Sphaera uit 1670, te zien tijdens de D(onatie)-Days op 19 en 20 november. Het is een manshoog schaalmodel van de aarde en hoe die zich verhoudt tot de zon, de sterren en planeten. Maak met het gezin een reis door het heelal (za elk uur vanaf 11u, zo vanaf 12u) naar het centrum van de Melkweg en langs de allesverslindende zwarte gaten. Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft een lezing over moderne planetaria. Bezoekers mogen gratis naar binnen en kunnen met een donatie hun waardering uitbrengen voor het in zijn voortbestaan bedreigde museum.

Sint Agnietenstraat 10. Za & zo 19 en 20 nov (15u). Res is niet nodig. www.museumboerhaave.nl

Studiedag Vasalis

Op 20 november is er in het Karmelklooster in Drachten een studiedag over de biografie van de dichteres Vasalis. De dag wordt geleid door Anneke Reitsma. En afgesloten met een interview met de biografe van Vasalis: Maaike Meijer. Duur studiedag: 10u30-17u. Afsluiting om 15u met het interview. Kosten studiedag: € 60 incl koffie/thee en lunch. Alleen het interview bijwonen is ook mogelijk. Kosten €15 incl koffie/thee. Aanvang 14u30.

Burg. Wuiteweg 162, Drachten. 051 2 51 21 03. www.karmelklooster.nl & info@karmelklooster.nl

Debat rechtsstaat

Zonder democratie en betrokken burgers geen gezonde rechtsstaat, en zonder rechtsstaat geen eerlijke en rechtvaardige democratie. Zodra de rechtsstaat en zijn instituties het contact verliezen met het democratische debat, komt zijn legitimiteit in het geding. Forum organiseert voor de 2de maal De Nacht van de Rechtsstaat op vr 25 nov van 20-02u in alle zalen van Felix Meritis. Sprekers zijn o.a. Piet Hein Donner, Eberhard van der Laan, André Rouvoet, Bas Heijne, Dick Pels, Willem Schinkel, Hans Laroes, Inez Weski, Willem van Bennekom. Moderator: Felix Rottenberg e.a.

Entree € 10 via ticketshop.nlwww.felix.meritis.nl