De Jager: niet betrokken bij plannen verkleining eurozone

Nederland maakt op dit moment geen plannen om tot een kleinere eurozone te komen. „Wel houden we rekening met alle scenario’s – hoe onrealistisch ook”, zei minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gistermiddag in een debat in de Tweede Kamer. Hij zei niet of andere landen wél spreken over een mogelijke scheuring in de euro. Eerder deze week waren geruchten naar buiten gekomen dat de Franse en Duitse regering zouden bekijken op welke manier landen de eurozone zouden kunnen verlaten.

Op de vraag of De Jager een Plan B beschikbaar heeft voor als de eurocrisis tot een nieuw hoogtepunt komt, zei de bewindsman dat er „meestal niet één Plan B bestaat. Daarom kijken we naar verschillende scenario’s.” Op verzoek van de Tweede Kamer komt De Jager met een overzicht van bestaande studies van mogelijke scenario’s, zoals bijvoorbeeld de splitsing van het eurogebied. „Er is veel op dit gebied verschenen. Ik begrijp de behoefte van de Kamer om een soort leeswijzer te krijgen.” De Jager zal zelf een samenvatting van de rapporten schrijven.

Deze week maakte gedoogpartner PVV bekend dat zij een Brits een studie laat uitvoeren naar de kosten van een terugkeer naar de gulden. Veel partijen uitten gisteren kritiek op de studie, omdat die verricht wordt door analisten die zeer sceptisch zijn over de euro.

„Maar de rapporten waarop de eurofielen vertrouwen worden meestal door banken geschreven die zelf een belang hebben in het overeind houden van de euro”, riposteerde Tweede Kamerlid Tony van Dijck (PVV).

De Jager toonde gisteren nog eens zijn bezorgdheid over de situatie rond Italië, maar wilde ook „een paar plusjes” noemen. Bijvoorbeeld de vorming van een nieuwe regering. „Er was onvrede over de regeringen in Griekenland in Italië. Die zijn nu beide vervangen. Dat mag ik toch wel plusjes noemen? Maar we zijn de brand niet meester. Dat is waar”, zei de minister toen werd gevraagd of hij niet al te optimistisch was.

De Jager was hard in zijn oordeel over Griekenland, waar de voormalige oppositieleider Antonis Samaras niet bereid lijkt om zijn steun voor het bezuinigingspakket uit te spreken. „Als hij dat pakket niet steunt, dan is het wat mij betreft over met Griekenland.” Samaras, wiens partij sinds kort deel uitmaakt van de regering, noemde het gisteren onnodig dat de nieuwe regering de Europese Commissie schriftelijk belooft de door Europa geëiste bezuinigingen door te voeren.