De eeuwige tweede had een geheim

Hij won de Tour de France, olympisch goud en de wereldtitel. Toch bleef Joop Zoetemelk de eeuwige tweede, die zelden meer zei dan „pffft” of „Parijs is nog ver”. Nu blijkt waarom.

‘Er stonden vijf, zes auto’s met zwaailichten bij mij in de tuin. Ja, er moest, vonden ze, een politieonderzoek plaatsvinden. Was ze een natuurlijke dood gestorven? Ik zat met Loetitia op de bank. Ik zeg nog tegen mijn dochter: ‘vanavond zitten we in de cel’.”

De navrante passage staat in de biografie Joop Zoetemelk, een open boek, die vanaf vandaag in de winkel ligt en 28 november officieel wordt gepresenteerd. De binnenkort 65-jarige oud-wielerkampioen vertelt in het boek voor het eerst over het alcoholisme van zijn vrouw Françoise en haar overlijden in juli 2008, tijdens de Tour de France.

„Als het alleen maar om zijn privéleven was gegaan had ik dit nooit zo opgeschreven”, zegt journalist Joop Holthausen, die samen met Jacob Bergsma en Peter Ouwerkerk Zoetemelks biografie schreef en eerder boeken schreef over de Raleigh-ploeg en de begin dit jaar overleden oud-renner Fedor den Hertog. „Ik ben ervan overtuigd dat dit drama bepalend is geweest voor de carrière van Zoetemelk. Als je het kent, krijg je nog meer respect voor hem, als renner en als mens.”

Niet dat het Zoetemelk aan waardering ontbreekt. Hij is naast Jan Janssen de enige Nederlandse winnaar van de Ronde van Frankrijk (1980). Ook won hij olympisch goud op de honderd kilometer ploegentijdrit in Mexico 1968 en, op 38-jarige leeftijd, de wereldtitel op de weg in 1985. Voor zijn biografie haalde Zoetemelk vier koffers van zolder met medailles, foto’s en 51 leiderstricots, inclusief geel en regenboogtrui. De rest heeft hij in de open haard gegooid. „Wat moest ik ermee?”

Liefst 428 officiële zeges telde wielerstatisticus Bergsma, veel meer dan de tot nu toe bekende 320. Hij stelt voor om Zoetemelks bijnaam ‘eeuwige tweede’ – ontstaan tijdens zijn zes tweede plaatsen in het recordaantal van zestien uitgereden Tours – te veranderen in ‘eeuwige eerste’. Zoetemelk is Nederlands beste wielrenner aller tijden, achtste op de meest betrouwbare ‘eeuwige’ wereldranglijst van de Pool Daniel Marszalek.

Trouwe fans zagen de grootheid van ‘Jopie’ altijd al. Jongens waren we, en fietstochten naar criteriums in Wateringen of Kortenhoef behoorden in de jaren zeventig en tachtig tot de vaste hoogtepunten van onze zomers. Het was de glorietijd van het Nederlandse wielrennen: Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk. Theo Koomen voor Radio Tour de France, op televisie Mart Smeets en Jean Nelissen. Tienduizenden juichten hun helden van de Tour toe bij de rondjes om de kerk. „Mooi spandoek jongens”, lachte Zoetemelk met opgestoken duim. Dan was onze dag goed. Meer zei Joop toch nooit.

Sommigen waren negatief over Zoetemelk, vooral in België. Wieltjesplakker werd hij genoemd, omdat hij – vaak als enige – het wiel van de Belgische toprenner Eddy Merckx kon houden. „Ook in Nederland was er kritiek op hem”, vertelt biograaf Holthausen, die Zoetemelk als verslaggever volgde vanaf de amateurs. „Maar ik heb zelf ook op de fiets gezeten. Dan weet je hoe moeilijk het is om een betere renner als Merckx of Bernard Hinault alleen al bij te houden. Het was geweldig wat Joop deed. Dat schreef ik ook. Al weet ik niet of hij dat wist, hij las zelden iets. Maar er was altijd wel een band tussen ons.”

Anderen verweten de timide renner uit Rijpwetering een gebrek aan uitstraling. „Parijs is nog ver” en de verzuchting „pffft” – daarmee hield het in veel interviews wel zo’n beetje op, concluderen ook de schrijvers van het boek. „Joop Zoetemelk had onmiskenbaar talent”, zei de in 2010 overleden Belgische radioreporter Jan Wauters. „Maar hij miste het geestelijk temperament, de zweepslag voor zichzelf, de drive om over de rooie te gaan. Hij was voor mij niet zozeer de wieltjeszuiger, als wel de antipode van Merckx.”

Ook Jan Janssen ziet het als een minpunt. „Jammer dat hij er publicitair niet meer uithaalde. Joop had geen leuke uitspraken, geen vlotte babbel. Maar door zijn eenvoud dwong hij toch respect af.”

Zelf voelde Zoetemelk – wiens tijdgenoten Johan Cruijff en Ard Schenk nog volop in de belangstelling staan – nooit de behoefte om dat beeld te corrigeren. „Nee, er is geen andere Joop, geen uitbundige Zoetemelk”, vertelde hij bij zijn afscheid in 1987 in het blad Sport International aan Mart Smeets. „Ik ben zoals ik ben. Rustig, teruggetrokken. Ik was gewoon een gemiddeld renner in het peloton. Wel een stille, ja, dat is waar.”

De nu verschenen biografie werpt een nieuw licht op de gereserveerde Zoetemelk. De drankverslaving van zijn vrouw Françoise Duchaussoy, met wie hij eind 1971 trouwde, heeft zwaar gedrukt op het leven van de wielerkampioen. „Vóór zijn huwelijk was hij heel anders”, stelt Holthausen. Een filmpje op YouTube uit de Tour in 1970 levert het bewijs. „Een normale, vrolijke jongen, met wie je goed kon praten. Maar naarmate zijn carrière vorderde, werd Joop stiller. Dat had alles te maken met de drankzucht van zijn vrouw.”

Zoetemelk is openhartig. „Dan vertel ik ook alles”, zei hij volgens Holthausen. Met als resultaat drie verbijsterende hoofdstukken. De rijzende ster wordt ingepalmd door zijn Franse schoonfamilie, met wie hij zelfs zijn huis deelt. Françoises alcoholisme leidt tot steeds grotere ellende. In haar roekeloosheid veroorzaakt zijn vrouw een ernstig auto-ongeluk. Het runnen van een hotel in Meaux mislukt, ze is niet in staat om dochter Loetitia op te voeden en moet later zelfs verstek laten gaan bij het huwelijk van zoon Karl. Scheiden is geen optie. „Dat moet je vooral doen”, zegt zijn schoonvader. „Maar de kinderen blijven hier. Daar zorg ik wel voor.” En juist Karl en Loetitia zijn hun vader alles waard.

Niemand in en om het peloton is op de hoogte van de privésores van Zoetemelk. „Hij was een renner met een geheim”, constateert oud-renner en ploeggenoot Henk Lubberding in de biografie. „Niemand wist het”, zegt ook Holthausen. „Zijn collega’s in het peloton niet, zelfs zijn eigen zus niet. Françoise kon haar drankprobleem goed verbergen. Dat ze dronk was in kleine kring bekend. Maar niet dat het zo ernstig was. Joop sprak er nooit over. Hij werd steeds schuwer.”

Het schaadde zijn wielerloopbaan, stelt Zoetemelk. „Ja natuurlijk. Ik heb later ook tegen mijn schoonvader gezegd: als ik jullie niet was tegengekomen had ik een veel betere carrière gehad.” Voor Holthausen is dit de cruciale zin van het boek. „Het zegt alles dat Joop zich zo duidelijk uitspreekt. Hoewel zijn val in de Midi Libre van 1974 volgens mij nog bepalender is geweest. Zonder die val had hij drie keer de Tour gewonnen. Ondanks Françoise.”

Het verhaal van de val is eerder verteld, zoals in een biografie van Fred van Slogteren in 2005. Bergsma, Holthausen en Ouwerkerk komen in hun boek wel met andere onthullingen. Bloedtransfusies die Zoetemelk onderging in de Tour van 1976 zouden in het antidopingtijdperk van nu wereldnieuws zijn. „Zoetemelk met rode bloedlichaampjes meer mans”, stond destijds gewoon groot in de kranten. Geen haan die er naar kraaide. Zoals ook andere dopingaffaires zijn carrière nooit bedreigden. En voor de wielerkenners: niet ploegleider Peter Post nam in de eerste bergrit van de Tour van 1980 de beslissing om de Fransman Raymond Martin te laten winnen, maar meester-tacticus Zoetemelk zelf.

De komende weken zal, met het verschijnen van dit boek, de Tourwinnaar van 1980 weer volop in de belangstelling staan. En nog altijd staat hij niet te springen om interviews.

Na het overlijden van zijn vrouw belandde Zoetemelk niet in een politiecel, zoals hij even vreesde. Hij legde aan de politie uit hoe ze was gestorven. In zijn biografie doet hij dat nu nog één keer. Hij bouwt een huis in Frankrijk, met zijn nieuwe vriendin Dany. „Joop is zo veranderd door haar”, zegt Holthausen. „Het geluk spat van hem af.”

Maarten Scholten

Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk: Joop Zoetemelk, een open boek. Uitgeverij Veen, 320 blz, € 49,95. Genummerd in luxe cassette en gesigneerd € 80.

    • Maarten Scholten