De crisis is nu compleet bij Ajax

Johan Cruijff voelt zich geschoffeerd door de plotselinge voordracht van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax. „Ze zijn gek geworden.”

De al maanden slepende machtsstrijd binnen Ajax is gisteren verder geëscaleerd met het verrassende voorstel tot voordracht van Louis van Gaal als algemeen directeur van de club. De beslissing werd genomen door vier leden van de raad van commissarissen. Dat gebeurde zowel buiten mede-commissaris Johan Cruijff om, als tegen diens zin. Ajax-commissaris Paul Römer zegt vandaag in deze krant dat Cruijff bewust buiten de gesprekken met Van Gaal is gehouden. Het viertal wilde een einde maken aan het machtsvacuüm bij de club. Cruijff reageerde bij de NOS vanuit Barcelona met de mededeling: „Ze zijn gek geworden.”

Van Gaal treedt naar verwachting pas juli volgend jaar aan als zijn contract afloopt met Bayern München, waar hij als trainer moest vertrekken. Tot die tijd is oud-FC Utrecht-voorzitter Martin Sturkenboom ad interim algemeen directeur bij Ajax. Danny Blind is benoemd tot technisch directeur.

Johan Cruijff hoorde gisteren in zijn woonplaats Barcelona over de bliksembenoeming van Van Gaal. De uitleg van de commissarissen is: het kon niet langer zo. En: iedereen was het er over eens dat de algemeen-directeur een man met statuur moest zijn. Dus: dan maar zonder Cruijff, die in een eerder stadium de komst van Marco van Basten frustreerde en maar bleef komen met de reeds afgewezen kandidaat Tscheu La Ling.

De actie van de overige commissarissen wordt in het kamp-Cruijff uitgelegd als een schoffering. Cruijff voelde zich toch al niet prettig bij zijn medecommissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids. Gebleken was al dat Cruijff, die dacht in zijn eentje over voetbaltechnische zaken te mogen beslissen, niet het alleenrecht had bij benoemingen die binnen zijn portefeuille vallen.

Met de keuze voor Van Gaal blijkt zijn voorkeur er zelfs helemaal niet meer toe te doen. Tussen hen heerst er al jaren een gewapende vrede. Van Gaal heeft als trainer van Barcelona eind vorige eeuw de kritiek van Cruijff ervaren als een loden last.

Cruijff kon gisteren niet op de cruciale vergadering van de raad van commissarissen zijn. Dat kwam zijn mede-commissarissen goed uit, maar zijn aanwezigheid had het verschil niet gemaakt. President-commissaris Ten Have was niet meer op zoek naar unanimiteit. „4-1 is simpelweg 4-1”, zei hij gisteren in Het Parool. Ten Have riep Van Gaal en Cruijff op samen te werken. Laatste liet vanochtend aan Voetbal International weten dat het hem „duidelijk lijkt” dat dat niets wordt.

De vier commissarissen maken zich geen zorgen over de reactie van de ledenraad, die gisteren bijeenkwam om te praten over eventuele verzoening tussen Cruijff en de vier andere commissarissen.

Volgens deskundigen zijn de voorgenomen benoemingen rechtsgeldig. De ondernemingsraad mag nog advies uitbrengen en de aandeelhoudersvergadering hoeft formeel alleen op de hoogte gesteld te worden van dit besluit. Het aandeel Ajax steeg vanochtend met ruim 1,5 procent.

De nieuwe bestuurders: pagina 33

    • Bart Hinke