Dappere vogels vliegen ver

In de herfst vliegen vogels naar het zuiden, soms zelfs naar de Sahara. Een galerie laat schilderijen zien van vogels die net echt lijken.

Het is bijna winter, het wordt kouder, en dat betekent dat de lucht vol met vogels zit, trekvogels. Elk najaar zoeken miljoenen vogels warmere streken op, waar ze overwinteren. In Nederland zijn er in deze tijd geen insecten meer, dus zoeken vogels die daarvan leven hun voedsel in Spanje en zelfs nog verder, in Noord-Afrika. De boerenzwaluw bijvoorbeeld is een dappere vogel: die vliegt tot voorbij de Sahara om daar tot aan het voorjaar te blijven.

Veel vogels die op de trek naar het zuiden gaan, vliegen in groepen. Na de zomer verzamelen ze zich in grote groepen. Spreeuwen en kauwen vormen zwermen van tienduizenden tegelijk.

In de galerie Oog voor Natuur in Opheusden in de Betuwe hangen prachtige schilderijen van vogels en dieren, zoals vossen, reeën en herten, in de natuur. Het is een zogenoemde galerie voor wildlife art. De kunstenaars beelden zo echt mogelijk de dieren in de natuur uit. Kijk maar naar het werk van kunstenares Coba Martens met een vlucht scholeksters. Of naar de groep spreeuwen op een tak die met scherpe ogen om zich heen kijken. Het mooie aan scholeksters is dat je kunt zien dat ze met zijn allen doelgericht in een richting vliegen. Hun zwarte koppen steken fraai af tegen het witte lichaam. Ze zijn vast onderweg naar het zuiden.

Het trekken van vogels stelt de mens nog altijd voor raadsels. Iedereen kent de V-vorm waarin ganzen vliegen. Maar hoe weten vogels de weg? Wanneer weten ze dat hier, na de winterkou, het voorjaar aanbreekt en ze kunnen terugvliegen, al die duizenden kilometers? Het is bekend dat de zon, maan en de sterren de vogels de weg wijzen. Maar het blijft een mysterie.

Kester Freriks

Kunstgalerie Oog voor Natuur, Lindelaan 2a, Opheusden. Inl. oogvoornatuur.com

    • Kester Freriks