Cheesecake to go

Zo nu en dan bevind ik me buiten de landsgrenzen en dan loop ik soms tegen zaken aan die ik eigenlijk wel een beetje in mijn eigen land mis. Zoals die leuke schattige bakkertjes die tegelijkertijd ook een soort koffietentje zijn, met van die lekkere caloriebroodjes en taartbommetjes in de vitrine en waar je de gehele dag belachelijk ongezond kan ontbijten, lunchen of avondeten. Die bakkertjes waar je kan kiezen of je die enorme muffin in een papieren zakje meeneemt of dat je toch even aan een tafeltje schuift om het taartje te verorberen, onder het genot van een vruchtensmoothie of een gigantische bak koffie. Die bakkertjes die constant een walm van versgebakken broodjes uitstoten en waarvan je, als je de liquide middelen en een snelle stofwisseling had, de complete voorraad op zou kunnen eten.

Helaas, dat soort bakkertjes zijn er niet echt in Nederland. Bij de bakker op de hoek kan ik een halfje wit en een kaasstengel krijgen. En die Amerikaanse koffieketen op het station serveert wel warme dranken en versnaperingen, maar is allesbehalve schattig. Maar bij gebrek aan een snoezig bakkerijtje binnen handbereik is terugvallen op de eigen keuken ook nog een optie. Deze onderstaande mini cheesecakes zijn qua formaat perfect om mee te nemen in een bruine papieren zak en blijven in de koelkast nog wel een paar dagen goed. Kun je de hele week lekker ongezond ontbijten/lunchen/avondeten.

Voor 8 mini cheesecakes:

1 ei

250 gram zachte roomkaas

bekertje crème fraîche

beetje maïzena

2 el citroenrasp

10 biscuitjes

50 gram roomboter en een beet-

je

kopje kristalsuiker en een beetje poedersuiker

8 el frambozenjam

8 soufflékommetjes

Vet om te beginnen de soufflékommetjes in met een beetje roomboter en bestrooi de boter met een laagje suiker. Verkruimel vervolgens de biscuitjes door ze in een theedoek te wikkelen en met een koekenpan kapot te slaan, of maal ze fijn met behulp van de keukenmachine. Verhit de roomboter in een pannetje en meng met de koekkruimels. Vul de kommetjes met het koekmengsel en druk stevig aan met een lepel. Zet een kwartiertje apart in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 175 graden. Doe nu de roomkaas, crème fraîche, citroenrasp, suiker en het ei in een beslagkom en maal met een mixer tot een egaal mengsel ontstaat. Voeg eventueel maïzena toe. Vul de kommetjes tot iets onder de helft en schep er een eetlepel frambozenjam bovenop. Vul dan de kommetjes op met de rest van het mengsel tot ongeveer een centimeter onder de rand. Zet 35 minuten in de oven en laat goed afkoelen. Haal de cakes voorzichtig uit de kommetjes en bestuif met poedersuiker.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg