‘Brede steun Europa voor VN-resolutie Syrië’

Bij de bijeenkomst van de Arabische Liga gisteren bleef de stoel van de Syrische ambassadeur leeg. Foto AFP / Abdelhak Senna

In navolging van de schorsing van Syrië door de Arabische Liga dringen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië aan op een VN-resolutie. De drie landen willen dat het schenden van mensenrechten door het regime van Bashar al-Assad “sterk veroordeeld” wordt. Ook moet de resolutie oproepen tot het onmiddellijk stoppen van geweld tegen vreedzame demonstranten.

De bedoeling is dat de resolutie door de Algemene Vergadering wordt uitgesproken. De drie Europese landen besloten hun intentie hiertoe door te zetten nadat de Arabische Liga gisteren de aangekondigde schorsing van Syrië bekrachtigde.

Assad heeft drie dagen gekregen om het geweld tegen burgers te stoppen en internationale waarnemers toe te laten tot Syrië. Gebeurt dit niet, dan worden het land economische sancties opgelegd.

De Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig verklaarde tegenover persbureau AP dat een VN-resolutie op veel steun kan rekenen. Onduidelijk is van wie precies. “Het zal aantonen hoe geïsoleerd de positie van Assad eigenlijk is.” Tot nu toe wachtte Europa met dergelijke actie in afwachting van het standpunt van de Arabische landen.

    • Jules Seegers