Boeing verkoopt recordaantal vliegtuigen aan Indonesische Lion Air

FILE - In this Aug. 30, 2011 photo, a model of the newly revealed 737-MAX passenger airplane, which feature redesigned CFM International LEAP-1B engines, is photographed in Renton, Wash. Lion Air, a large private carrier in Indonesia, ordered a total of 230 airplanes. That includes 201 of the redesigned Boeing 737 "MAX" and 29 extended range 737s. The order was announced Thursday, Nov. 17, 2011, by the White House, as part of President Barack Obama's trip to Bali, Indonesia. (AP Photo/Stephen Brashear, File) Lion Air krijgt onder meer 201 nieuwe 737's, de MAX, hier te zien in modelvorm. Foto AP / Stephen Brashear

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft de grootste order in haar geschiedenis in de wacht gesleept door 230 Boeings 737 aan de Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air te verkopen.

Het Witte Huis liet vandaag weten dat de Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air heeft ingestemd met de bestelling ter waarde van 22 miljard dollar. De overeenkomst werd bekendgemaakt op het moment dat president Barack Obama in Bali arriveerde voor een regionaal topoverleg, bedoeld om de markt voor Amerikaanse producten te stimuleren.

Afnemer Lion Air, die zich met name richt op binnenlandse vluchten, is de grootste private luchtvaartmaatschappij van Indonesië. Volgens economieredacteur Steven Derix van NRC laat de reusachtige order 737’s, het meest verkochte toestel, zien dat het marktaandeel van opkomende economieën enorm aan het groeien is.

“De aantallen laten zien dat opkomende economieën zoals India, Brazilië en Indonesië een enorme sprong maken. Eerder deze week breidde ook Emirates, de luchtvaartmaatschappij uit Dubai, haar vloot uit met 50 Boeing 777’s. Die markten groeien enorm.”

In de ogen van Derix is de order van 230 Boeings, ongeveer tweemaal zoveel als de totale vloot van KLM, een flinke zet in de strijd met concurrent Air Bus. Dit jaar presenteerde Boeing de nieuwe versie van de 737, de MAX, onder meer uitgerust met nieuwe, meer efficiënte motoren.

    • Dirk Wijnand de Jong