Bezielde melancholie

None

muziek

hiphop/r&bDrake: Take Care ****

Luisteren naar Drake is hem zien zitten. In de meest luxe suite van het hotel, uit het raam starend met een glas champagne in zijn hand. Hij proeft het niet eens meer en hoort de modellen die vanuit het grote bed zijn naam roepen ook niet meer. Hij weet wel dat hij Het Gedroomde Leven leeft en schept er mooi over op. Maar wanneer hij daar zit, denkt hij alleen aan die ene jeugdliefde die zelfs nu nog voor hem onbereikbaar is.

Drake maakt kleurrijke, koele en atmosferische synthesizer-r&b die soms in één nummer tegelijk luxe en overdadig is maar ook kil en depressief. Het maakt zijn muziek uitzonderlijk in een genre vol gemakzuchtige formules. Hij kan onthecht zijn zoals Kanye West in robotzang-epos 808s & Heartbreak, maar dan met een zonnige toets. En wanneer hij zich als Rick Ross wentelt in grootspraak, zit er juist een voorbehoud in zijn tekst en stem. Drake boeit de luisteraar door nooit eenduidig te zijn.

Het levert fantastische muziek op, zoals de met gospelkoor opgenomen Just Blaze-orkaan Lord Knows met hilarische gastrap van Rick Ross; de experimenteel verhalende klanken in Crew Love met r&b-belofte The Weeknd en het ontspannen stuiterende We’ll Be Fine.

    • Saul van Stapele