beeldende kunst

Shared Space #4

Witte de With en TENT presenteren Shared Space #4, een ruimtelijk ontwerp naar het concept van Aad Krol (Galerie VIVID) voor de gezamenlijke ruimte van beide instellingen. Voor dit project stelde Krol een interieur samen met werk van de jonge ontwerpers Jack Brandsma, Thomas Eurlings, Jelle Feringa en Dennis Parren. Hiermee transformeert Krol Shared Space tot een leeskamer, sober ingericht met een tafel, stoelen, een boekenrek, een hangende lampsculptuur en een spiegel. Tot en met 8 januari.

www.wdw.nl

Nova Zembla

In het Rijksmuseum opent de tentoonstelling Nova Zembla door de ogen van Siân Bowen. De Britse kunstenares Siân Bowen liet zich voor een nog niet eerder getoond kunstwerk inspireren door de overblijfselen van de 17de-eeuwse prenten uit Nova Zembla. De prenten werden na drie eeuwen teruggevonden in het Behouden Huys en zijn grotendeels gerestaureerd en gereconstrueerd door het Rijksmuseum.

Rijksmuseum, Amsterdam. 22 nov t/m 23 jan. www.rijksmuseum.nl

Hans Dagelet

Het begon met gekras over krantenfoto’s met potlood, ballpoint, tipp-ex, en viltstiften. Foto’s van krottenwijken, een scheepswerf na een tornado. Hans Dagelet (Deventer, 1945) bewerkt de plaatjes uit kranten en creëert nieuwe beelden. Op zondag 20 november opent in Kasteel het Nijenhuis bij Heino de tentoonstelling Hans Dagelet – Buiten oevers, binnen kader. Dagelet, actief in vele disciplines, treedt met deze tentoonstelling voor het eerst met beeldend werk naar buiten. Een drukker leerde de beelden op te blazen tot monumentale proporties.

www.museumdefundatie.nl

What’s Up!

Vanaf zondag 20 november is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling What’s Up! De jongste schilderkunst in Nederland te bezoeken. Die dag opent ook de tentoonstelling rondom de prijs De Scheffer 2011 met werk van winnaar Kim van Norren dat tot 1 maart te zien is. De tentoonstellingen geven een representatief beeld van de stand van de hedendaagse schilderkunst in Nederland.

T/m 15 april www.dordrechtsmuseum.nl

Ouborgprijs

Winnaar van de Ouborg Prijs 2011, André Kruysen (1967), vervaardigt voor zijn tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag een site-specific installatie. Deze architecturale sculptuur neemt het middelste van de drie ramen in de Projectenzaal van het museum als uitgangspunt. Daar begint het spel van daglicht, materiaal en omgeving dat zo typerend is voor Kruysens werk. Het licht dat door het raam valt, wordt opgevangen in de sculptuur die het vervolgens naar boven stuwt. Vaak zijn Kruysens kunstwerken van tijdelijke aard, waardoor het grote publiek nooit lang de kans kreeg om kennis te maken met zijn omgevingsbeeldhouwkunst. In het Gemeentemuseum kan iedereen zijn werk, een ‘ruimte in beweging’, komen ervaren.

T/m 18 maart. www.gemeentemuseum.nl

Stad en Land

In De Vishal in Haarlem opent de tentoonstelling Stad en Land. Een mondiale reis. Er is werk van Rob Carter, Marissa Evers, Karola Veldkamp, Hans Muller, Rob Slooten. Hans Muller laat in zijn film Ostrako de beelden 50 keer versnellen. Een trage bulkcarrier wordt een snelle boot en voert ons door het landschap. Karola Veldkamp zoekt weggegooide materialen en assembleert ze tot nieuw werk.

19 nov t/m 1 jan. www.vishal.nl