BAM boekt winst tijdens bouwcrisis

De Koninklijke BAM Groep heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 83,8 miljoen euro winst geboekt op een omzet van 5.565 miljoen euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die BAM, het grootste beursgenoteerde bouwconcern van Nederland, vanochtend bekend heeft gemaakt.

De winst is iets lager dan beursanalisten hadden verwacht, aldus persbureau Dow Jones, maar de resultaten zijn beter dan vorig jaar. In het derde kwartaal van 2010 leed BAM nog een verlies van 45,5 miljoen euro. Het verschil met het derde kwartaal 2011 zit grotendeels in reeds afgeboekte verliezen op nieuwbouwwoningen. In het derde kwartaal van vorig jaar moest BAM voor 127 miljoen euro afwaarderen op onverkocht vastgoed en was er 50 miljoen operationeel verlies op nieuwbouwprojecten.

In de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg het verlies van BAM op vastgoed 2,9 miljoen euro.

Topman Nico de Vries verwacht dat de bouwcrisis nog een aantal jaren zal duren. Hij spreekt van „afnemende volumes, felle concurrentie en een scherpe prijsval”. Om kosten te besparen wil BAM de onderdelen Bouw en Techniek samenvoegen. In het hele bedrijf kunnen „een paar honderd” banen (van de 26.000) verdwijnen, aldus De Vries.

Ook overweegt BAM het ingenieursbureau Tebodin in Den Haag, dat wereldwijd 3.000 medewerkers heeft, te verkopen. De activiteiten van BAM en Tebodin lopen teveel uit elkaar en er is „te weinig profijt” van elkaar, zei De Vries. Het ingenieursbureau is een klein relatief onderdeel. Het boekte in de afgelopen kwartaal 7,7 miljoen brutowinst op een omzet van 155 miljoen euro.

BAM handhaaft de nettowinstverwachting voor heel 2011 op 120 miljoen euro. Het concern verwacht dit jaar ongeveer 2.200 woningen te verkopen, evenveel als vorig jaar. Verder maakte het concern bekend Peter Elverding voor te dragen als opvolger van Kees Wiechers als voorzitter van de raad van commissarissen.