Azië heet Birma weer welkom, VS kritisch

Birma, decennia een paria binnen de internationale gemeenschap wegens zijn repressieve regime, heeft vanmorgen een belangrijke diplomatieke triomf geboekt. De tien leiders van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, ASEAN, besloten tijdens een bijeenkomst op het Indonesische Bali dat Birma in 2014 het roterende voorzitterschap van de organisatie mag bekleden.

De Birmese leiders incasseren daarmee een beloning voor de hervormingen die ze de afgelopen maanden hebben doorgevoerd.

De regering van president Thein Sein, zelf een voormalige generaal, is een dialoog begonnen met oppositieleider Aung San Suu Kyi en er is een gedeeltelijke amnestie voor politieke gevangenen afgekondigd.

Bovendien is er meer vrijheid voor de media gekomen en mogen vakbonden zich weer organiseren.

Voor de Amerikaanse president Obama, die op het ogenblik in Australië is, gaan de Birmese hervormingen echter niet ver genoeg.

Er zitten nog altijd politieke gevangenen vast en de mensenrechten worden nog altijd geschonden, zei de president. „Dus zullen we duidelijk blijven spreken over de stappen die moeten worden gezet wanneer de regering van Birma een betere relatie met de Verenigde Staten wil.”

De Nationale Liga voor de Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi beraadt zich morgen over het aanbod van de regering om de partij te legaliseren.

In een gesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal riep een vertegenwoordiger van de Birmese regering gisteren op om de economische sancties tegen Birma op te heffen. „Wij zijn op weg naar democratie”, aldus regeringswoordvoerder Kyaw Hsan. (AFP, Reuters)