Ajax-commissaris Römer in NRC: Cruijff bewust niet geïnformeerd

Foto NRC / Bas Czerwinski

Johan Cruijff is bewust niet geïnformeerd over het plan Louis van Gaal binnen te halen als algemeen directeur. Dat zegt Ajax-commissaris Paul Römer vanmiddag in een interview in NRC Handelsblad.

De beslissing tot voordracht van Van Gaal als algemeen directeur werd gisteren genomen door Römer en drie andere commissarissen. Dat gebeurde zowel buiten mede-commissaris Johan Cruijff om, als tegen diens zin. Het besluit wordt in het kamp-Cruijff uitgelegd als een schoffering voor de clubicoon.

Op de vraag of Cruijff voor de vergadering van de raad van commissarissen gistermiddag had kunnen weten dat Van Gaal in beeld was, antwoordt Römer:

“Nee, wij hebben hem in een eerder stadium er niet in gekend omdat het vertragingen zou opleveren. Er moest snel iets gebeuren. Er zou tijdens de vergadering voldoende ruimte zijn om over de voorgenomen benoeming te discussiëren.”

Volgens Römer had Cruijff kunnen weten dat de aanstelling van een nieuwe directie gisteren op de agenda stond. “De benoeming van de directie was bij ons altijd een agendapunt”, zegt Römer tegen sportredacteur Bart Hinke van NRC.

Volgens de Ajax-commissaris is het niet waar dat Cruijff gisteren bewust pas om elf uur ‘s ochtends op de hoogte is gebracht.

“We zijn vanaf zondag bezig geweest met hem in contact te komen om hem op de vergadering te attenderen. Dat is bij Johan niet altijd gemakkelijk, hebben wij gemerkt.”

De benoeming van de nieuwe directie is “in het belang” van Ajax, zegt Römer.

“Deze directie kan zorgen voor een sfeer van rust waarin het eerste elftal kan gedijen. Dan kan het niet anders dan dat je instemt met deze benoeming. Als Johan er oprecht voor Ajax zit kan hij niet anders dan dit het beste besluit vinden. Ik had wel een poging willen wagen hem daarvan te overtuigen.”

Lees het volledige interview met Ajax-commissaris Paul Römer vanmiddag in NRC Handelsblad of vanaf 14.30 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).

    • David Haakman