Adjunct onterecht aangehouden

De adjunct-directeur van het Anna van Rijncollege in Nieuwegein die vorige week een dertienjarige jongen in de kraag vatte, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht gisteren bekendgemaakt.

Het OM is na onderzoek van mening dat de man niet schuldig is aan mishandeling en niet had moeten worden aangehouden. De leiding van het Utrechtse politiekorps onderschrijft het oordeel van het OM en heeft excuses aangeboden aan de adjunct-directeur en de school.

De dertienjarige jongen weigerde een week geleden in opdracht van zijn leraar de klas te verlaten toen hij zich wild gedroeg. Hierop haalde de adjunct-directeur hem uit de les, waarbij de jongen viel. Zijn stiefvader deed aangifte van mishandeling. De adjunct-directeur bracht enkele uren door in een politiecel.

Het bestuur van het Anna van Rijn College ziet het besluit als „een steun in de rug van onze adjunct-directeur”. De schoolleiding had het optreden van de politie scherp bekritiseerd. De adjunct handelde volgens protocol.

Volgens het OM is uit getuigeverklaringen en onderzoek ter plaatse gebleken dat de adjunct-directeur de jongen meermalen heeft „gesommeerd” de klas te verlaten en toen stevig bij de heeft kraag gepakt en uit de klas gezet. Daarbij is volgens het OM niets gebleken van enig strafbaar handelen. De officier van justitie in de zaak heeft de beslissing gisteren toegelicht in een gesprek met de adjunct-directeur en de moeder van de jongen.

Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) bracht dinsdagavond een bezoek aan de school. In de Tweede Kamer sprak de minister dinsdag van een „zeer zorgelijke situatie” . Volgens de minister moet het gezag van een leraar voor zowel ouders als kinderen buiten kijf staan. Ze heeft de onderwijsinspectie gevraagd het incident te onderzoeken. Het verslag van de inspectie zal niet openbaar gemaakt worden.

De dertienjarige jongen bezocht een vestiging van het Anna van Rijn College voor kinderen met leerachterstand en gedragsproblemen, die na twee jaar in principe doorstromen naar een gewoon vmbo.

De jongen zal niet terugkeren op het Anna van Rijn College. Naar aanleiding van eerdere incidenten waren school en ouders al in gesprek over een plek die beter geschikt zou zijn voor hem. Volgende week heeft hij een kennismakingsgesprek op een school voor speciaal middelbaar onderwijs.