Mondige burgers (2)

http://www.youtube.com/watch?v=OhQUCw3jkIk Gisteren waren er in Rusland door Golos, een organisatie die voor de belangen van de Russische kiezers opkomt, al 1726 overtredingen van de kieswet geteld. Dat aantal zal de komende twee weken nog behoorlijk toenemen. Op 4 december, de dag van de parlementsverkiezingen, kan dan het grote vervalsen beginnen. Ook omdat er op die dag slechts 2500 officiële verkiezingswaarnemers beschikbaar zijn voor de 95.000 stembureaus. Verenigd Rusland staat tenslotte in de landelijke peilingen nog altijd op iets meer dan 40 procent van de stemmen (in Moskou en Sint-Petersburg op 20 procent) en dat is veel te weinig voor  een meerderheid in het parlement.

Golos heeft een mooie oplossing voor dat tekort aan waarnemers  bedacht: de organisatie roept burgers op om bij de stembureaus als vrijwilligers het tellen van de stemmen waar te nemen, wat volgens de kieswet mag. HeDie oproep is nu al een succes. Veel van mijn Russische vrienden, die echte democraten zijn, hebben zich al aangemeld. Want ze hebben genoeg van dat vervalsen.

De interessantste  overtreding, die de afgelopen dagen werd gemeld is die van de vijftienjarige gymnasiast Matvej Tsvivinjoek uit Krasnojarsk. Op zijn school rukte hij verkiezingsaffiches van Verenigd Rusland van de muur  en schreef er ‘Partij van dieven en bandieten’ op. Vervolgens werd hij bij schooldirecteur Aleksandra Pronina op het matje geroepen, die hem woedend toesprak. Ze wist niet dat Matvej het gesprek filmde en op Youtube zou zetten.

Interessant is dat Matvej zich verweert met het aanhalen van het wetsartikel dat agitprop op onderwijsinstellingen verbiedt. De boze schooldirecteur blijkt  niet van het bestaan van dat artikel af te weten, omdat ze gewend is  alles te doen  wat haar door de lokale partijafdeling van Verenigd Rusland is opgedragen, uit angst om haar baan te verliezen. Op  veel scholen worden de leerlingen door hun leraren namelijk opgeroepen hun ouders over te halen op Verenigd Rusland te stemmen.

Een vertaling wat er in het filmpje van Matvej wordt gezegd, staat hieronder.

Aleksandra Pronina: Als je het met iets oneens bent ga dan naar een demonstratie. Maar doe het niet op school.

Matvej Tsivinjoek: Volgens artikel 9, punt 5 van de wet van de Russische Federatie….

Pronina: Genoeg, Matvej! Geen enkel artikel kan me iets schelen. Artikel 9, Artikel 10, of wat dan ook… Heeft je familie genoeg geld? Je ouders moeten misschien wel een boete betalen voor je vandalisme.

Tsivinjoek: Een boete voor een stuk papier?

Pronina: Voor vandalisme! Begrijp je? Het is niet alleen papier! Het is een politiek affiche!

Tsivinjoek: Het zou niet in de school moeten hangen omdat het politieke partijen verboden is om agitatie in onderwijsinstellingen te voeren. Daar valt ook het verspreiden van propaganda onder.

Pronina: Het is geen propaganda.

Tsivinjoek: Wat is het dan?

Pronina: Het is geen propaganda. Het hangt daar omdat je op die manier de biografieën van die mensen kunt lezen. Ik waarschuw je dat als je nu, categorisch, nog meer affiches besmeurt, ik je overdraag aan de politie.

Tsivinjoek: En wat zullen die doen?

Pronina: Dat weet ik niet. Het is een andere milieu. Mijn milieu is dat van het onderwijs. Maar ik heb je gewaarschuwd. Als je de biografie van Vladimir Iljitsj Lenin leest….

Tsivinjoek: Voor hem heb ik geen respect….

Pronina: Ik wil alleen maar zeggen dat hij van het gymnasium werd gestuurd en dat hij van de universitet van Kazan werd gestuurd toen hij daar studeerde. Ik weet niet of je hetzelfde lot nastreeft.

 

 

 

 

    • Michel Krielaars