Wants laat na paring vies luchtje achter

„Doe geen moeite, ik ben je voor geweest.” Die boodschap laten mannenwantsen – een soort plantenetende insecten, verwant aan bladluizen – voor hun rivalen achter op een vrouwtje waarmee ze hebben gepaard. Ze laten niet alleen hun zaad achter, maar ook geur. Andere mannetjes die het luchtje ruiken maken rechtsomkeert.

Het eerste mannetje vergroot zo de kans dat het vrouwtje zíjn nageslacht voortbrengt. De Amerikanen smeerden, ter controle, het anti-afrodisiaca op maagdelijke vrouwtjes. Ook voor hen bestond daarna geen belangstelling meer. Pas na een aantal dagen dienden zich weer vrijers aan.

De tot nu toe bekende insectengeurstoffen zijn bedoeld om aantrekkelijk te zijn. Die lokstoffen worden ook toegepast om insecten te vangen en te bestrijden. De onderzoekers die de afstotende geur vonden zeggen in hun artikel in het novembernummer van Animal Behaviour echter niets over een mogelijke toepassing. Familieleden van de bestudeerde wants veroorzaken in Nederland wel schade aan aardappelen en kool.