VS met meer mariniers aanwezig in Australië

Obama voor aanvang van zijn gesprek met Julia Gillard, premier van Australië.
Obama voor aanvang van zijn gesprek met Julia Gillard, premier van Australië. Foto Reuters / Jason Reed

De Verenigde Staten gaan meer van hun mariniers trainen in het noorden Australië. Dat heeft de Australische premier Julia Gillard bevestigd tijdens het bezoek van Obama aan haar land.

De twee hebben afgesproken dat er medio volgend jaar 250 Amerikaanse mariniers extra in Australië gestationeerd zijn, waarmee het totaal op 2.500 komt. Daarmee verspreiden de VS de troepen die nu op bases in Japan en Zuid-Korea zitten en krijgen ze betere toegang tot de Zuid-Chinese Zee (kaart). Bovendien liggen de bestaande bases binnen het bereik van moderne Chinese raketten - iets wat de VS zorgen baart, legt NOS-correspondent Robert Portier uit. De troepen moeten gaan bijdragen aan de veiligheid en stabiliteit van de regio.

Alhoewel de groeiende aanwezigheid van China welkom is, zei Obama, “moeten ze realiseren dat daar ook meer verantwoordelijkheid bij komt kijken. Het is belangrijk dat ze zich aan de regels blijven houden”. Uit de overeenkomst moet volgens hem niet worden opgemaakt dat de VS bang zijn voor China of het land willen buitensluiten.

China zette direct na het bekendmaken van de afspraak vraagtekens bij het uitbreiden van de samenwerking tussen Australië en de VS. “Je zou je kunnen afvragen of het opschroeven van militaire banden helpt bij het bevorderen van vrede en ontwikkeling”, zei woordvoerder Liu Weimin namens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Obama is op bezoek bij Gillard omdat de landen inmiddels zestig jaar samenwerken op militair gebied: het zogenaamde ANZUS-verdrag. Later vandaag spreekt Obama het parlement toe.

    • Peter Zantingh