Voordracht van Dekker als IOC-lid

Femke Dekker werpt zich op als kandidaat-lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De 32-jarige roeister, die door sportkoepel NOC*NSF wordt voorgedragen, hoopt haar doel te bereiken via de atletencommissie van het IOC.

Bij elke Olympische Spelen kiezen de sporters vier nieuwe leden voor de atletencommissie. Dekker heeft zich voor ‘Londen’ verkiesbaar gesteld. De gekozen kandidaten zijn qualitate qua IOC-lid.

Indien Dekker wordt gekozen – er stelt zich doorgaans een tiental sporters beschikbaar – wordt zij naast kroonprins Willem-Alexander het tweede Nederlandse IOC-lid. Haar zittingsperiode beslaat in dat geval acht jaar, de duur van haar termijn in de atletencommissie.

Tot voor drie jaar had Nederland vier IOC-leden, maar na het vrijwillige vertrek van Hein Verbruggen, het gedwongen afscheid van Els van Breda-Vriesman en het overlijden van Anton Geesink is de kroonprins het enige overgebleven lid.

Sindsdien hebben Erica Terpstra en André Bolhuis gepoogd IOC-lid te worden, maar van geen van beiden werd de kandidatuur geaccepteerd. Omdat NOC*NSF graag meer invloed binnen het IOC wil, wordt nu via de atletencommissie de kaart Dekker gespeeld.

Achter de schermen wordt gezocht naar een relatief jonge man of vrouw die te zijner tijd de kroonprins als een van de 70 vaste IOC-leden kan opvolgen.