Vijf muziektips voor festival Crossing Border

Crossing Border

Het muziek- en literatuurfestival Crossing Border gaat vandaag van start. Vrijdag en zaterdag zijn de belangrijkste dagen van het programma, wanneer de Haagse avonden goed gevuld zijn met acts uit binnen- en buitenland. Een vijftal pareltjes van het programma.

Deze aanbevelingen kwamen tot stand na het raadplegen van muziekredacteuren van NRC Handelsblad, de namen die muzieksites tippen voor het festival en het uitpluizen van recensies uit binnen- en buitenland.

Spinvis

Zijn derde album Tot Ziens, Justine Keller kwam begin deze maand uit, maar liefst zes jaar na Dagen Van Gras, Dagen Van Stro (al hield Erik de Jong zich in de tussentijd wel bezig met veel zijprojecten). “Een nieuw meesterwerk” schreef Parool vorige week, en het zette er vijf sterren onder. De Volkskrant kende dezelfde maximale score toe en schreef: “Spinvis benoemt steeds een andere stemming. Met razendknappe muziek en zeldzaam mooie teksten.” En 3VOOR12 noemt de man uit Nieuwegein in het lijstje met tien tips voor Crossing Border. Niet te missen, het optreden van de man die dus een van de beste albums van dit jaar maakte.

Zaterdag, 19:00, Buchanan. Luister op Spotify.

William Fitzsimmons

NRC-muziekredacteur Hester Carvalho neemt deze bebaarde Amerikaan op in haar lijstje met tips: “Deze voormalige psychotherapeut uit Illinois maakte al vijf cd’s met fluisterzachte liedjes, begeleid door banjo, ukelele, mandoline en de reguliere gitaar.” Fluisterzacht zijn ze zeker, de nummers van Fitzsimmons, en niet zelden doorspekt van liefdesverdriet. Op het podium weet hij die treurnis echter grandioos tegenwicht te geven met een lading humor tussendoor.

Zaterdag, 19:30, Duitse Kerk. Luister op Spotify.

Lanterns on the Lake

http://www.youtube.com/watch?v=LEsNlpSk_Rs

Staat in het lijstje van 3VOOR12-man Atze de Vrieze, die over deze band uit Newcastle schrijft dat we te maken hebben met “atmosferische wintermuziek waarin strijkers en akoestische gitaar elkaar ontmoeten”. Debuutalbum Gracious Tide, Take Me Home kwam in september uit. In de kast zetten naast Sigur Rós en Mazzy Star, dit album dat gerekend mag worden tot de beste van het jaar, opperde The Guardian eerder dit jaar.

Vrijdag, 21:00, Duitse Kerk. Luister op Spotify.

Stevie Jackson

http://youtu.be/8k4pF3lnhvA

In het lijstje van zowel 3VOOR12 als Kindamuzik: Stevie Jackson, Belle and Sebastian-gitarist en founding father van die band. Het “belooft een hoogstbijzonder concert op te leveren”, schrijft de laatstgenoemde website, omdat de “catchy popkant” van de jaren zestig en zeventig laat horen. Wie zijn best doet, kan zelfs The Beatles erin herkennen.

Vrijdag, 19:30, Buchanan. Luister op Spotify (al staat er helaas slechts één nummer van hem op).

Ed Sheeran

“Zal snel te ‘groot’ zijn voor een Crossing Border-optreden”, zegt NRC-muziekredacteur Hester Carvalho. “Dit roodharige Engelse wonderkind had een grote hit met zijn liedje ‘The A-Team’ en trad al 600 keer op. Speelt rudimentair gitaar en heeft een uitdagende zangstem.”

Zaterdag, 20:30, Buchanan. Luister op Spotify.

Bij 3VOOR12 van de VPRO hebben ze een Luisterpaal ingericht met acts die naar Crossing Border komen. Je kunt hier luisteren naar de albums van 24 van de artiesten die dit weekend naar Den Haag komen.

    • Peter Zantingh