Vaticaan boos om zoenende paus in nieuwe Benetton-campagne

Een screenshot van de website van de nieuwe UN-Hate campagne van United Colors of Benetton. Hierop zijn een (ver)zoenende paus en de sjeik van de Al-Azhar-moskee Mohamed Ahmed el-Tayebte zien.. Foto screenshot unhate.benetton.com

Het Vaticaan verwijt United Colors of Benetton “een ernstig gebrek aan respect voor de paus”. In de nieuwste campagne van het kledingmerk, UN-HATE wordt onder andere paus Benedictus XVI zoenend afgebeeld met een van de grootste islamitische spirituele leiders, Mohamed Ahmed el-Tayeb, van de Al-Azhar-moskee in Kairo. En dat vindt het Vaticaan niet leuk, liet een woordvoerder weten.

Update 20.32 uur: Benetton heeft de foto van de paus en Tayeb verwijderd uit de campagne, meldt persbureau AFP. De foto is niet meer te zien op de UN-HATE-site.

In totaal fotoshopte Benetton een zestal afbeeldingen in elkaar van kussende wereldleiders voor de campagne - waaronder ook een speekseluitwisselende Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Palestijnse president Mahmoud Abbas - die pleiten voor tolerantie en die een einde moeten maken aan haat. Haat tussen landen, ideologieën en religies. Benetton:

What does UNHATE mean? UN-hate. Stop hating, if you were hating. Unhate is a message that invites us to consider that hate and love are not as far away from each other as we think. Actually, the two opposing sentiments are often in a delicate and unstable balance. Our campaign promotes a shift in the balance: don’t hate, Unhate.

Bij de campagne hoort ook het indrukwekkende onderstaande filmpje:

Bekijk alle foto’s en meer over de campagne hier.

    • Hans Klis