Vandaag begint het IDFA. Hier de tips

Vandaag begint het documentairefestival IDFA in de Amsterdamse bioscopen. Op het festival worden honderden documentaires vertoond. Ook zijn er bijzondere programma’s, dit jaar onder andere gewijd aan Brazilië en muziekfilms. Omdat het lastig kiezen is uit zo veel films, geeft de filmredactie van NRC acht tips.

Whores’ glory

Prachtig gefilmd, zeer instructief en toch niet moralistisch beeld door Michael Glawogger van schone schijn en rauwe werkelijkheid bij prostitutie in Thailand, Bangladesh en Mexico.

Becoming Bert Stern

Innemend levensverhaal van de Amerikaanse glamourfotograaf Bert Stern, door Shannah Laumeister. Ups en downs in het leven van een man die Marilyn Monroe naakt voor de camera had.

About Canto

De nieuwe film van Ramon Gieling biedt anderhalf uur gedachten, associaties en herinneringen rond het muziekstuk Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Sarah Palin – You betcha!

In zijn nieuwe film zet Nick Broomfield Sarah Palin geloofwaardig neer als een wraakzuchtige, manische politica. Om bang van te worden.

Motherland or death (Patria o muerte)

Verwoestend beeld van vrolijke verloedering en zonnige demoralisatie in Cuba, een van de laatste communistische paradijzen, door de Russische filmmaker Vitalii Manski.

The Interrupters

Swingend portret door Steve James, tevens hoofdgast van het festival, van een groep ex-criminelen die in Chicago tussenbeide probeert te komen bij gangwars en andere misdaad.

The Ambassador

De Deense regisseur Mads Brügger – zelf als fictief personage in de hoofdrol – legt corruptie in Centraal-Afrika bloot met de verborgen camera. Even schokkende als humoristische film waarin Brügger een parodie op een westerse diplomaat in Afrika neerzet. De documentaire opent IDFA.

Pink Ribbons, Inc.

Léa Pool fileert de Pink Ribbons-beweging: hoe in de VS het onderzoek naar borstkanker werd afgeschoven naar sponsors en dood door kanker tot een kwestie van gebrek aan wilskracht werd verklaard.

http://www.youtube.com/watch?v=YzGvZ91_Ifo

Kijk voor het programma, filmbeschrijvingen en kaartverkoop op idfa.nl.

    • Marije Willems