uitgelicht

Film

The Craft (Andrew Fleming, 1996, VS). Aardige, betrekkelijk genuanceerde tienergriezelkomedie over puberaal lief en leed en de kracht van meisjesvriendschap. Vier leerlingen van rooms-katholieke school beoefenen zwarte magie. Met Neve Campbell. RTL8, 20.30-22.30u.

The Godfather III (Francis Ford Coppola, 1990, VS). Verdeeld ontvangen vervolg op Coppola’s twee maffiafilms (1971 en 1974) biedt op zijn minst een majestueus déjà vu-gevoel. Warrig scenario, waarin het Vaticaan als geldwasserij figureert, laat Michael Corleone alias Al Pacino poging ondernemen het familiebedrijf te legaliseren, ondanks psychopatisch-gewelddadige bastaardneef Andy Garcia. Coppola’s dochter en latere regisseuse Sofia speelt een volgens vrijwel iedereen rampzalige bijrol.Canvas, 20.40-23.15u.

Apocalypto (Mel Gibson, 2006, VS). Maya-actiedrama lijkt uit één lange razende en opwindende vlucht te bestaan, minder gruwelijk dan The Passion of The Christ, maar minstens zo bloederig. Gibson heeft alles wat hij aan bloeddorst in de Mayacultuur kon vinden bij elkaar gegraaid en daar ook nog eens Spaanse veroveraars aan toegevoegd. Bas Blokker destijds in deze krant: „Voor kenners is het even potsierlijk als een spektakelstuk waarin Willem van Oranje het met succes tegen Hitler Duitsland opneemt en Rembrandt er ten slotte een tableau van schildert. Maar ja, dat zou misschien ook een opwindende film worden”.RTL7, 23.05-01.35u.

Encounters at the End of the World (Werner Herzog, 2007, VS). Eén groot blanco vel, waarop alles is uitgewist, en dus alles mogelijk is. Dat is hoe Werner Herzog Antarctica voorstelde in deze documentaire. Hij toont de kijker naast adembenemende natuurbeelden de merkwaardige kolonie onaangepaste individuen die er werken en leven in kampen van wetenschappers. Ze zijn van de rand van de kaart gevallen en misschien wel voorgoed op een plek zonder tijd beland. Canvas, 23.15-00.55u.

Informatief

Stand van de sterren. Een jaar geleden openingsfilm van IDFA, nu op de televisie. Na De stand van de zon (2002) en Stand van de maan (2004) is dit het derde en afsluitende deel van Leonard Retel Helmrichs portret van Indonesië aan de hand van de christelijk-islamitische familie Sjamsuddin. Via hun dagelijkse beslommeringen portretteert Retel Helmrich het moderne Indonesië, met de tegenstellingen tussen stad en platteland, arm en rijk en de invloed van globalisering en religie. In Stand van de sterren zien we een land waar predikers oproepen tot het invoeren van de sharia, Rumidjah en Bakti hopen dat Tari als eerste in de familie kan gaan studeren en Tari zelf die, puber zijnde, vooral geïnteresseerd is in shoppen en jongens. Ned.2, 20.20-22.00u.

IDFA 3D. Eerste uit een serie van drie vraaggesprekken met een documentairemaker van wie een film wordt vertoond op het International Documentary Film Festival Amsterdam, dat morgen van start gaat. Daphne Bunskoek praat met de maker van de openingsfilm The Ambassador, Mads Brügger. In deze film tikt Brügger een vals diplomatiek paspoort op de kop en reist vervolgens naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om zich daar voor te doen als ambassadeur van Liberia. Hij zet er een luciferfabriek op als dekmantel voor een illegale handel in diamanten.Ned.2, 23.00-23.40u.

Het goede leven. Deense documentaire over twee aan lager wal geraakte dames die jarenlang een onbezorgd en idyllisch leventje in zonnig Portugal leidden. Ze zwommen in het geld en hoefden zich over niets zorgen te maken. Maar nu is het familiefortuin, dat generaties lang meeging, op. Een eigen zwembad en personeel zit er niet meer in. Met amper 20 euro per week moeten de twee vrouwen rondkomen. Voor het eerst in haar leven moet Anne Mette op zoek naar een baan. Ned.2, 23.50-00.50u.

Radio

Edisons 2011. Rechtstreeks verslag uit Eindhoven van de uitreiking van de Edisons 2011 in de categorie Jazz/World. Ruth Jacott, winnares van de Publieksprijs voor haar plaat A Tribute to Billie Holiday, zal optreden met het Metropole Orkest o.l.v. John Clayton. Datzelfde orkest zal Ivan Lins begeleiden tijdens een concert van een uur. De Braziliaan is winnaar van de Oeuvreprijs.Radio 6, 19.02-23.00u.

JazzLive met Vera Vingerhoeds. Registratie van een concert op 22 september in het Bimhuis door TheMore Socially Relevant Jazz Music Ensemble. De groep rond gitarist Reinier Baas noemt als muzikale invloeden Ravel, Tristano, Arctic Monkeys, Jimi Hendrix, Coleman en Flying Lotus. Radio 6, 23.02-01.00u.