Hiddink en Turkije uit elkaar - ‘niet met pensioen, geen Ajax’

Hiddink gisteren na de uitschakeling in Zagreb in het Maksimir stadion. De 0-0 was niet genoeg na de 0-3 thuisnederlaag van afgelopen vrijdag. Reuters / Nikola Solic

Guus Hiddink is zoals verwacht niet langer bondscoach van Turkije. De succescoach slaagde er niet in het Turkse elftal naar het Europees Kampioenschap komende zomer in Polen en Oekraine te loodsen.

Naar verluidt bespraken de Turkse bond en Hiddink gisteravond, na de uitschakeling tegen Kroatië, nog de details over het ontbinden van het contract. Hij is volgens NRC en NOS-correspondent Bram Vermeulen gisteravond niet met de Turkse ploeg teruggevlogen naar Istanbul. Hiddink zou direct naar zijn huis in Amsterdam zijn vertrokken.

“De Turken zijn teleurgesteld dat Hiddink er nooit was, maar vanuit Amsterdam opereerde. Vijf dagen voor een wedstrijd kwam hij dan naar Turkije. De Turken houden daar niet van, die vinden dat je zo nooit een warm gevoel kunt krijgen voor het voetbal. ” - Bram Vermeulen.

‘Niet met pensioen, niet naar Ajax’

Guus Hiddink zelf liet vanochtend al optekenen “voorlopig even helemaal niets” te gaan doen. Hij ziet zichzelf niet meer in Nederland werken, maar gaat ook nog niet met pensioen. Een directeursrol bij Ajax ziet hij niet zitten, zo meldt het AD:

“Ik heb een organigram van de club onder ogen gehad en dan schrik je van alle commissies, raden en adviesorganen die er zijn. (..) Men is het nooit eens, er gebeurt van alles tussen de regels door, er is wantrouwen en kinnesinne.”

Hiddink laakt jeugdopleidingen Turkse clubs

Turkije was voor aanvang van de return gisteren in Zagreb al zo goed als kansloos. Vrijdag had het zich in eigen huis met 3-0 laten kloppen door de Kroaten. Een wonder zat er voor de ploeg van de bekritiseerde Hiddink niet in. Turkije was ongelukkig in de afwerking en zag een doelpunt worden afgekeurd.

Reuters meldt dat Hiddink het teleurstellende avontuur met Turkije wijt aan de structuur van de Turkse profclubs. Er zou te weinig aandacht zijn voor jeugdopleidingen waardoor vanuit nationale teams, vanaf 14 jaar en ouder, nauwelijks talenten doorstromen naar de top.

“In Duitsland en Nederland worden jonge spelers vanaf 10 jaar serieus opgeleid. Jonge spelers krijgen er veel kansen om in het eerste van grote clubs te debuteren. Vanuit Jong Turkije zijn maar twee spelers doorgebroken. Turkije heeft veel potentieel maar het zal zich alleen kwalificeren als het jeugdsysteem beter georganiseerd wordt. De fundering ligt bij de clubs.”

    • Jules Seegers