Te wow

None

dvd en web

The Terrestrials. Downloading Timothy Leary Regie: René Daalder

documentaire

Film: ***

Wat een gekke man was die Timothy Leary toch. Anti-autoritaire psycholoog. Drugsgoeroe. Futuroloog. Symbool van de Amerikaanse tegencultuur van de jaren zestig. Bewustzijnsverruimer van nature. En altijd die grijns. En die oneliners: „The brain is perfect. It is the programming that sucks.”

Bij hem vergeleken is het groepje studenten dat het in The Terrestrials. Downloading Timothy Leary op zich neemt om zijn gehele archief te digitaliseren en ondertussen probeert de meester naar de kroon te steken met helemaal te wow gewauwel over lsd-trips en buitengewone buitenaardse bewustzijnservaringen maar een gewoon groepje adolescenten, zoals we dat uit elke Amerikaanse tienerserie kennen. Maar dan aan de hallucinogene middelen.

The Terrestrials is een wonderlijke mengvorm tussen documentaire en fictie, geregisseerd door de in Nederland geboren René Daalder. Echt veel over Leary kom je niet te weten, behalve dat zijn stem misschien ook op de gouden plaat staat die in 1970 met de Voyager II de ruimte in werd gestuurd.

Jin, Ryan, Amelia en de rest van de gang die in het hippiehuis in Santa Cruz wonen, voelen zich nu al buitenaardse vreemdelingen op deze planeet. Hun vriend de ‘filmmaker’ die door Daalder wordt gefilmd terwijl hij een soort home movie over het groepje maakt, merkt koeltjes op dat het gevoel een alien te zijn misschien ook wel de perfecte metafoor is voor wat je voelt als je jong bent en verliefd.

Dana Linssen

    • Dana Linssen