Syrische deserteurs vallen basis aan

Deserteurs hebben vandaag met raketten een basis van een militaire inlichtingendienst bij de hoofdstad Damascus aangevallen. Dat zegt de Syrische oppositie. Het is de eerste melding van een dergelijke aanval sinds het begin van de opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad in maart.

Volgens de Algemene Commissie van de Syrische Revolutie is een deel van het gebouw verwoest. Het bericht is niet van onafhankelijke zijde bevestigd. De autoriteiten laten nauwelijks buitenlandse journalisten en waarnemers toe.

Sinds de zomer meldt de oppositie gewapende activiteit van een groeiend aantal deserteurs. Zij zijn georganiseerd in het Leger van Vrij Syrië, dat claimt duizenden manschappen onder de wapens te hebben. Volgens de autoriteiten zijn aan hun zijde honderden doden gevallen door gewapende acties van de oppositie. Een Arabische functionaris verklaarde dat de laatste tien dagen het aantal aanvallen van de oppositie op het Syrische leger sterk is toegenomen.

Vandaag komt in Marokko de Arabische Liga bijeen om de zaterdag aangekondigde schorsing van Syrië als lid te ratificeren. Doel is Assad te dwingen een vredesplan van de Arabische Liga uit te voeren. De Liga heeft nog niet opgeroepen tot het vertrek van Assad. Wel heeft zij Syrische oppositiegroepen verzocht om plannen voor een machtsoverdracht, om op de komende conferentie met de oppositie te bespreken.

Turkije annuleerde gisteren plannen voor olie-exploratie in Syrië, na aanvallen door aanhangers van Assad op zijn diplomatieke missies in Syrië. Premier Erdogan zei geen vertrouwen meer te hebben in het Syrische regime wegens het geweld tegen betogers. (Reuters, AP, AFP)