Studenten naar de rechter om boete

Drie landelijke studentenorganisaties hebben vandaag de Staat der Nederlanden gedagvaard om de zogenoemde langstudeerboete. Het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen (de organisatie van studentenverenigingen) spannen een bodemprocedure aan bij de civiele rechter, tegen het voornemen van het kabinet om trage studenten een hoger collegegeld te laten betalen.

Van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) mogen studenten vanaf september 2012 nog maar één jaar uitlopen in de de bachelorfase van hun studie en één jaar in de masterfase. Wie meer vertraging oploopt, moet 3.000 euro extra collegegeld betalen. Volgens de studentenorganisaties druist deze maatregel in tegen het rechtszekerheidsbeginsel, omdat hij ook geldt voor studenten die al aan hun studie bezig zijn. „Dat is het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd”, zegt advocaat Tom Barkhuysen, tevens hoogleraar aan de Universiteit Leiden, die namens advocatenkantoor Stibbe de klacht van de studenten heeft opgesteld.

Volgens Barkhuysen druist de langstudeerboete ook in tegen een aantal internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend. „Daarin staat dat het onderwijs geleidelijk kostenloos moet worden. De overheid heeft daar haar handtekening onder gezet. Wat is die waard?”

De voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Sebastiaan Hameleers, vindt dat het kabinet sowieso niet eerlijk is over de aard van de maatregel. „Zijlstra spreekt over een collegegeldverhoging, maar dat is dit niet. Opleidingskosten, zoals het collegegeld, mogen van de belasting worden afgetrokken, maar dat is met deze 3.000 euro niet het geval. Het gaat hier gewoon om een boete.”