Strak gesneden stewardessen

PanAm (eerste 2 afleveringen)BBC 2, 22.00 – 23.30 uur

In de jaren zestig was vliegen nog glamoureus. Mensen trokken hun beste pak en mooiste jurk aan om zich in een comfortabele stoel te laten fêteren door knappe stewardessen in strak gesneden pakjes. Wie met luchtvaartmaatschappij PanAm vloog, mocht in zijn handjes knijpen: de catering werd verzorgd door Maxim’s uit Parijs.

PanAm vloog met de beste vliegtuigen, zoals de Boeing 707. Deze werd in de jaren zeventig opgevolgd door de 747, die veel meer passagiers kon vervoeren. Dit ging echter ten koste van de service, zoals een oud-stewardess memoreerde in de afgelopen zaterdag door de BBC uitgezonden reportage over de geschiedenis van PanAm (en die vanavond wordt herhaald op BBC 2, 00.20 uur). Het programma was een aperitiefje voor de Amerikaanse tv-serie PanAm met onder meer Christina Ricci, waarvan vanavond de eerste twee afleveringen worden vertoond.

De serie speelt zich af in 1963 en richt zich op vier stewardessen die rond de wereld vliegen en vele avonturen en avontuurtjes beleven. Dit speelt in op het romantische aura dat nou eenmaal rond hun vak hangt: met aantrekkelijke piloten binnen handbereik en in elke stad een andere beau. Door de jarenzestigsetting en de fraaie kostuums roept PanAm vergelijkingen op met Mad Men, maar PanAm staat veel dichter bij soap. Het gaat allemaal niet heel diep. Een criticus doopte de serie dan ook ‘Sex and the Cockpit’.

André Waardenburg

    • André Waardenburg