Spinnen als een poes en 24 uur trippen

Gisteren werd bekend dat in 2011 al 39 nieuwe soorten synthetische drugs zijn ontdekt. Ik was verbaasd – ik had er nooit bij stil gestaan dat er zoveel nieuwe drugs gemaakt werden. Blijkbaar had ik het gevoel dat mensen gewoon altijd XTC of paddo’s zouden gebruiken – die ene zonderling die een keer zijn wc-blokje

Gisteren werd bekend dat in 2011 al 39 nieuwe soorten synthetische drugs zijn ontdekt.

Ik was verbaasd – ik had er nooit bij stil gestaan dat er zoveel nieuwe drugs gemaakt werden. Blijkbaar had ik het gevoel dat mensen gewoon altijd XTC of paddo’s zouden gebruiken – die ene zonderling die een keer zijn wc-blokje opeet en euforisch over de straten rent daargelaten.

Maar nee, er blijken allemaal gloednieuwe designerdrugs te bestaan. Zelfs de term designerdrugs doet mij eigenlijk meer denken aan coke bewaren in een handig Gucci- tasje dan aan schimmige Europese laboratoria waar nieuwe chemische verbindingen worden uitgeprobeerd.

Hieronder vier middelen waar ik nog nooit van had gehoord, en die wellicht over twee jaar zo gangbaar zijn dat elk feestbeest ze op zak heeft (in een handig Gucci-tasje).

Bath salt (MDPV: methylenedioxypyrovalerone)

Niet om echt in een bad te strooien: het poeder is in de markt gezet als badzout om aan een verbod te ontkomen. De namen (zoals Ivory wave, Vanilla Sky en Bliss) klinken fijn etherisch, en het effect schijnt hallucinerend te zijn. Toch lijkt het resultaat vaker neer te komen op: gierend krankzinnig & levensgevaarlijk. Er zijn badzoutgerelateerde verhalen over een man die de dwerggeit van zijn buurman vermoordde, iemand die in de winkel een fles vloeibare zeep begon op te drinken en een vrouw die haar bejaarde moeder bedreigde met een machete. Er is slechts één verhaal om daar tegenover te zetten: een man die in zijn badzouttrip ergens inbrak om daar kerstversiering op te hangen – een soort Amélie on meth. Maar toch: iedere drug die mensen opzet tegen dwerggeiten, is puur kwaadaardig.

Miaow Miaow (Mephedrone)

Wat me het meest aantrekt aan deze drug, is de naam. Het klinkt alsof je na het innemen behaaglijk zal gaan spinnen, kopjes gaat geven en een schone wasmand wil zoeken om in te gaan liggen. Het blijkt een euforie veroorzakende oppep-drug, die ook alweer vervelende bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld sterven: in Engeland overleden twee jongens na een avondje Miaow Miaow.

Bromo Dragonfly (Gerelateerd aan phenethylamine)

Dit is een LSD-achtige hallucinerende drug, wiens grootste unique selling point lijkt te zijn dat de trip 24 uur duurt. Dit lijkt me tevens ook zijn grootste nadeel: een trip van 24 uur, wie weet hoeveel dwerggeiten je in die tijd iets kan aandoen. De reacties zijn van lovend („ik had het antwoord op het universum, jammer dat ik het niet heb opgeschreven want ik kan het me niet meer herinneren!”) tot minder aanlokkelijk („het was alsof ik naar de hel werd gesleept”).

Wodkatampons

Voor de mensen die misschien niet zo houden van synthetische drugs, hier nog een trend onder Amerikaanse pubers als het gaat om alcoholconsumptie – op de tamponmanier ruiken hun ouders namelijk niet dat ze gedronken hebben, en wordt de alcohol sneller opgenomen.

Al met al zie ik nog niet een duidelijke winnaar. Wellicht moeten we het toch gewoon nog even doen met XTC en paddo’s – die eigenlijk wel wat fantasierijkere bijnamen verdienen.

    • Renske de Greef