Slimme tienerkomedie

None

Easy A. Regie: Will Gluck. Met: Emma Stone, Patricia Clarkson, Stanley Tucci.

dvd speelfilm ****

Er zit nog leven in het tamelijk afgekloven genre van de high school-komedie. Maar waar de meest platte varianten van de soort meestal zonder de moeite de Nederlandse bioscoop halen, gaan de slimmere tienerkomedies vaak meteen door naar dvd. Zo ging het met het verrukkelijke Youth in Revolt, en zo is het ook weer met Easy A gegaan.

Emma Stone speelt de keurige en slimme Olive Penderghast, die een tamelijk onopvallend leven leidt op haar school. Totdat ze min of meer per ongeluk zelf het gerucht begint te verspreiden dat ze er een woest seksleven op na houdt, waardoor ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. De film speelt een slim spel met de Amerikaanse klassieker The Scarlet Letter van Nathaniel Hawthorne, waarin een vrouw na overspel wordt uitgestoten door de puriteinse gemeenschap. Vertaald naar een hedendaagse Amerikaanse middelbare school speelt de seksuele hypocrisie zich juist af op het terrein van opgelegde promiscuïteit, maar het geroddel en gedraai zijn er niet minder om.

De film durft het aan om de intolerantie en de zelfgenoegzaamheid van de reli-freaks op de school op de korrel te nemen, homoseksualiteit en nog enkele hete hangijzers komen voorbij. De casting is luxe, met kleine maar fijne bijrollen voor topacteurs als Stanley Tucci en en Patricia Clarkson, als de verwarde progressieve ouders van Olive.

En dit is nu eens niet een komedie die probeert zo min mogelijk in woorden te zeggen; Olive praat de kijker de oren van het hoofd, ook in de breedsprakige voice-over; gedurfd en passend voor een film die zo nadrukkelijk aanhaakt bij de leeslijst van de Amerikaanse scholier.

Easy A heeft Emma Stone niet aan de doorbraak van bijrollen en gastrollen in televisieseries naar echte hoofdrollen geholpen die ze op basis van de film eigenlijk zou verdienen.

Het tikje sentimentele, voorspelbare einde van Easy A kan het plezier niet meer bederven.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn