Shell sluit miljardendeal voor gasverwerking in Irak

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft gisteren een miljardencontract gesloten met de Iraakse regering voor het verwerken en verkopen van aardgas in Zuid-Irak.

Het is een van de grootste contracten die de Iraakse regering heeft gesloten sinds buitenlandse oliemaatschappijen weer toegang hebben gekregen tot het olie- en gasrijke Irak. Na de Amerikaanse invasie in 2003 en de omverwerping van het regime van Saddam Hoessein winnen buitenlandse energieconcerns sinds 2008 weer olie en gas in Irak.

Het land bezit de op twee na grootste oliereserves ter wereld – na Saoedi-Arabië en Iran – en de op negen na grootste gasreserves.

Shell gaat samen met het Iraakse staatsbedrijf South Gas Company en het Japanse Mitsubishi aardgas inzamelen bij drie grote olie- en gasvelden in de omgeving van de stad Basra. Tot op heden wordt het gewonnen gas afgefakkeld als bijproduct bij de oliewinning. Met het ingezamelde aardgas zal onder meer elektriciteit worden opgewekt, wat moet bijdragen aan het herstel van de lokale economie, die heeft geleden onder de jarenlange sancties en oorlog.

De drie energiebedrijven richten voor hun activiteiten in Zuid-Irak een gezamenlijke onderneming op, Basra Gas Company, waarin South Gas Company een belang heeft van 51 procent. Shell bezit 44 procent en Mitsubishi 5 procent.

Over de waarde van het contract wil Shell uit concurrentieoverwegingen niets kwijt. Ook wil het niet prijsgeven hoeveel gas er naar verwachting ingezameld wordt. Wel meldt Shell dat in heel Zuid-Irak dagelijks 19 miljoen kubieke meter gas wordt afgefakkeld. Bij de huidige gasprijzen vertegenwoordigt dat een waarde van 1,8 miljard dollar (1,3 miljard euro) op jaarbasis.

Persbureaus Reuters en Dow Jones melden dat het contract een waarde zou hebben van 17 miljard dollar (12,5 miljard euro) aan gasinkomsten. De looptijd bedraagt 25 jaar, en het project vergt een investering van bijna 13 miljard dollar. Shell en Mitsubishi zouden daarvan de helft inleggen. Het geld is onder meer nodig voor de bouw van een fabriek die het aardgas verwerkt, voor het herstellen van oude gascentrales, en de bouw van nieuwe centrales.

Eventueel bouwt Basra Gas Company op termijn ook een LNG-terminal, die aardgas afkoelt en vloeibaar maakt. Het gas kan als zodanig worden geëxporteerd via schepen. Zo’n terminal komt er alleen bij voldoende aanbod van aardgas. De bouw van de terminal zou nog eens een investering vergen van 4,4 miljard dollar.

Voor Shell is het zuiden van Irak de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk productiegebied. Het ontgint samen met het Amerikaanse ExxonMobil het olieveld West-Qurna 1, honderd kilometer ten noordwesten van Basra. Met het Maleisische Petronas ontgint Shell het reusachtige olieveld Majnoon, honderd kilometer te noorden van Basra.