Sex and the Cockpit

Programme Name: Pan Am - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Embargoed for publication until: n/a - Picture Shows: (l-r) Laura Cameron (MARGOT ROBBIE), Maggie Ryan (CHRISTINA RICCI), Colette Valois (KARINE VANASSE), Kate Cameron (KELLI GARNER) - (C) 2011 Sony Pictures Television Inc - Photographer: uncredited BBC/2011 Sony Pictures Televis>

Pan Am (2 afleveringen)BBC 2, 22.00 – 23.30 uur

In de jaren zestig was vliegen nog iets glamorous. Mensen trokken hun beste pak aan om zich in een comfortabele stoel ver boven de wolken te laten fêteren door knappe stewardessen in strakgesneden outfits.

Bij Pan Am werd de catering zelfs verzorgd door Maxim’s uit Parijs. De maatschappij vloog met de beste vliegtuigen, zoals de Boeing 707 – het eerste straalverkeersvliegtuig. Later werd die opgevolgd door de 747, een jumbojet die ruim 500 passagiers kon vervoeren. Ten koste van de service, zo memoreerde een oud-stewardess in een BBC-documentaire over Pan Am. Het programma was een aperitiefje voor de serie, waarvan de eerste twee afleveringen vanavond worden uitgezonden.

De serie speelt zich af in 1963 en concentreert zich rond vier stewardessen die de wereld over vliegen en amoureuze avontuurtjes beleven. Dit speelt in op het romantische aura dat nu eenmaal rond hun vak hangt: aantrekkelijke piloten binnen handbereik. Door de jaren zestig setting en de fraaie kostuums roept Pan Am vergelijkingen op met Mad Men, maar Pan Am staat veel dichter bij soap. Het gaat allemaal niet heel diep. Een criticus doopte de serie dan ook ‘Sex and the Cockpit’.

André Waardenburg

    • André Waardenburg