Reed Elsevier groeit

Reed Elsevier heeft dit jaar nog weinig last van de verslechterde economie. De Brits-Nederlandse uitgever van informatie voor onder anderen juristen, wetenschappers en medici, boekte in de eerste negen maanden van 2011 een omzetgroei van 1 procent. Alle bedrijfsonderdelen groeiden, meldde het bedrijf vandaag, maar dan telt Reed Elsevier de cyclische effecten van vakbeurzen die eens in de twee jaar worden gehouden niet mee. „De recente onzekerheid in de economie heeft beperkte invloed op een aantal meer cyclische onderdelen van ons bedrijf met een marginaal effect op de totale resultaten”, aldus bestuursvoorzitter Erik Engstrom vanochtend. Reed Elsevier en andere wetenschappelijke en professionele uitgevers zitten in een laatcyclische markt. Het concern werkt over het algemeen met meerjarige contracten, de meeste afgesloten voor de eurocrisis. Reed Elsevier probeert op dit moment met name contracten te verlengen bij juridische klanten in de VS. Daar heeft het concern de afgelopen maanden fors geïnvesteerd om de concurrentie aan te gaan met Thomson Reuters en Wolters Kluwer. Reed Elseviers divisie LexisNexis Legal levert onder meer informatiesystemen waarmee advocaten efficiënter rechtszaken kunnen voorbereiden. Het onderdeel Risk Solutions, dat informatie over consumenten levert aan verzekeringsmaatschappijen en overheden, groeide het sterkst, met 4 procent. Reed Elsevier meldde dat de resultaten over geheel 2011 in lijn zijn met eerdere verwachtingen. Dat was een signaal aan activistische aandeelhouders die het bedrijf willen opsplitsen of kleinere onderdelen willen afstoten.