Rechter achter stadsbestuur New York: geen kamperende occupiers meer

Een demonstrant in Zuccotti park waar sinds 17 september honderden occupiers in tenten overnachten. Foto AFP / Allison Joyce

De Occupy-betogers in New York moeten ‘s nachts hun kamp toch verlaten. Een rechter handhaafde gisteravond het besluit van het stadsbestuur om het kamp in het Zuccotti-park op Manhattan te ontmantelen. Volgens de rechter betekent de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting niet dat de demonstranten oneindig op het plein kunnen kamperen.

Rechter Michael Stallman van het Hooggerechtshof verwierp een verzoek van de demonstranten om met hun tenten en slaapzakken naar het park te mogen terugkeren. De politie had de betogers in het holst van gisternacht verwijderd. De rechter handhaafde de ontruiming nadat het National Lawyers Guild beroep had aangetekend.

De demonstanten bivakkeren sinds half september in het park. Burgemeester Michael Bloomberg stelde dat dit leidde tot onhygiënische en gevaarlijke toestanden. Bovendien is het park privé-eigendom en open voor publiek.

Zuccotti Park is het epicentrum van de Occupy-protesten in New York. Sinds 17 september overnachten er honderden demonstranten die betogen tegen de ongelijkheid in rijkdom en macht in de Verenigde Staten.

    • Jules Seegers