Portugal na ruime thuiszege naar EK

Portugal en Ierland hebben gisteren de laatste plaatsen voor het EK van volgend jaar in Polen en Oekraïne bemachtigd. Portugal rekende in de play-offs af met Bosnië-Herzegovina, Ierland toonde zich over twee wedstrijden te sterk voor Estland. Eerder hadden Kroatië en Tsjechië zich al via de play-offs geplaatst voor de eindronde.

Portugal revancheerde zich voor het doelpuntloze gelijkspel in Sarajevo door in Lissabon met 6-2 te winnen van Bosnië-Herzegovina.

Cristiano Ronaldo en Helder Postiga scoorden ieder twee keer, Nani en Miguel Veloso maakten de overige Portugese goals. Zvjezdan Misimovic en Emir Spahic scoorden voor Bosnië.

De overwinning van Portugal kwam vooral tot stand in de laatste twintig minuten, toen de ploeg van 3-2 uitliep naar 6-2. Bosnië stond op dat moment vanwege een rode kaart van Senad Lulic nog maar met tien man op het veld.

Ierland speelde in Dublin gelijk tegen Estland (1-1). Stephen Ward en Konstantin Vassiljev scoorden in het duel dat onder leiding stond van de Nederlander Björn Kuipers. In Tallinn wonnen de Ieren vrijdag met 4-0. Het is pas de tweede keer dat de Ieren zich weten te plaatsen voor een EK. In 1988 zat Ierland in de groep bij de latere winnaar Nederland, dat zichzelf tegen Ierland met een laat kopdoelpunt van Wim Kieft voor de halve finales plaatste. Ierland was ook actief op de WK’s in 1990, 1994 en 2002.

Turkije van bondscoach Guus Hiddink bleef in de uitwedstrijd in Zagreb tegen Kroatië een nieuwe nederlaag bespaard (0-0). Na het 3-0 verlies in Istanbul had de ploeg nauwelijks perspectief op plaatsing.

Tsjechië won ook de uitwedstrijd van Montenegro (1-0), door een treffer van Petr Jiracek. In Praag hadden de Tsjechen met 2-0 gewonnen.

Naast Portugal, Ierland, Tsjechië en Kroatië staan ook Polen, Oekraïne, Nederland, Italië, Duitsland, Spanje, Engeland, Denemarken, Griekenland, Rusland, Frankrijk, en Zweden op het EK. Op 2 december is de loting voor de groepsindeling op het EK. Nederland en Spanje zijn met gastlanden Polen en Oekraïne groepshoofd.