Omstreden film draait wel op IDFA

Het IDFA-festival gaat niet in op de eis van de Nederlandse zakenman Willem Tijssen om vanavond de openingsfilm The Ambassador niet te tonen. In die documentaire van de Deense regisseur Mads Brügger wordt Willem Tijssen getoond als iemand die handelt in Liberiaanse diplomatieke paspoorten. Tijssen ontkent dat en stelt het IDFA aansprakelijk voor de uit de vertoning voortvloeiende schade.

Het festival is wel bereid om bij de zaal een verklaring met Tijssens standpunt te verspreiden.

Tijssen had eerder in een persverklaring gezegd dat hij uit naam van en in opdracht van de Liberiaanse regering een verbod van de film eist, maar in zijn brief rept hij alleen nog van de bescherming van zijn eigen goede naam en privacy. Volgens zijn advocaat, mr. Tielemans, was het te kort dag voor een verbod, daar de producent, Lars von Triers Zentropa, in Denemarken is gevestigd.

In de gewraakte fragmenten, die met een verborgen camera zijn opgenomen, lijkt Tijssen aan Brügger te beloven dat hij hem à raison van 135.000 euro een benoeming tot honorair consul van Liberia in de Centraal-Afrikaanse Republiek kan bezorgen. In de film overhandigt Brügger aan Tijssen 50.000 euro. Volgens Tijssen was dat geen honorarium maar een onkostenvergoeding.

Het is in Nederland niet per definitie verboden om mensen in het geniep te filmen en herkenbaar in beeld te brengen. Wel moet het dan gaan om een misstand of frauduleus optreden, dat niet met andere journalistieke middelen kan worden aangetoond – zo bepaalde de Hoge Raad eerder dit jaar.

    • Raymond van den Boogaard