Negen blunders van de Republikeinse kandidaten over buitenlandpolitiek

Caption: From left, Republican presidential candidates, Jon Huntsman, Former Governor of Utah, Michele Bachmann, U.S. Representative from Minnesota, Ron Paul, U.S. Representative from Texas, Herman Cain, Businessman, Mitt Romney, Former Governor of Massachusetts, Newt Gingrich, Former Speaker of House, Rick Perry, Texas Governor, and Rick Santorum, Former U.S. Senator, prepare to speak at the CBS News/National Journal foreign policy debate at the Benjamin Johnson Arena, Saturday, Nov. 12, 2011 in Spartanburg, S.C. (AP Photo/Richard Shiro)
Caption: From left, Republican presidential candidates, Jon Huntsman, Former Governor of Utah, Michele Bachmann, U.S. Representative from Minnesota, Ron Paul, U.S. Representative from Texas, Herman Cain, Businessman, Mitt Romney, Former Governor of Massachusetts, Newt Gingrich, Former Speaker of House, Rick Perry, Texas Governor, and Rick Santorum, Former U.S. Senator, prepare to speak at the CBS News/National Journal foreign policy debate at the Benjamin Johnson Arena, Saturday, Nov. 12, 2011 in Spartanburg, S.C. (AP Photo/Richard Shiro) De Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar tijdens het debat afgelopen zaterdag. Vlnr: Jon Huntsman, Michele Bachmann, Ron Paul, Herman Cain, Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Perry en Rick Santorum. Foto AP / Richard Shiro

Herman Cain bewees maandag dat hij misschien niet zo helemaal op de hoogte is van het Amerikaanse buitenlandse beleid als hij zou moeten zijn. Maar hij is niet de enige die het moeilijk heeft met dit onderwerp.

The Atlantic zette de negen blunders van de Republikeinse kandidaten op een rij die zij afgelopen zaterdag maakten tijdens een debat over de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten.

Bijvoorbeeld over de Amerikaanse ontwikkelingshulp. Rick Perry kon dit keer wel herinneren wat hij wilde zeggen en stelde dat de VS onder zijn leiding de ontwikkelingshulp voor elk land het budget te heroverwegen. Wat betekent dat elk budget ieder jaar eerst op nul dollars wordt gezet en dat pas daarna bekeken wordt hoeveel geld zal worden uitgegeven aan bijvoorbeeld irrigatie- of vaccinatieprojecten in Afrika.

Een budget elke keer weer herzien kan helemaal niet, stelt The Atlantic, simpelweg omdat de meeste projecten pas resultaat hebben over meerdere jaren. Daarnaast maakt het de toekomst van lopende programma’s onzeker, omdat Perry bij een mogelijk presidentschap zomaar de geldkraan kan dichtdraaien. Het zou onder andere betekenen dat de hulp aan bondgenoot Israël stopgezet zal worden, wat Perry al op stevige kritiek van pro-Israëlische groepen opleverde.

Volgens The Economist is dit onrealistische standpunt, dat overigens ook door de andere Republikeinse kandidaten onderschreven wordt, een simpel campagnetrucje dat alleen maar werkt omdat de Amerikaanse kiezers niet begrijpen hoe ontwikkelingshulp in elkaar zit.

Lees hier het artikel van The Atlantic met meer blunders van de Republikeinse presidentskandidaten over onder andere de Arabische lente, de sancties tegen Iran en de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.

    • Hans Klis